Premier Morrison EPA

In Australië zijn drie grote politieke partijen gehackt. De Australische veiligheidsdiensten geloven dat een ander land achter de cyberaanval zit, zei premier Morrison in het parlement. De exacte datum is nog niet bekend, maar Australië gaat waarschijnlijk in mei naar de stembus.

Om welk land het gaat, zei Morrison niet, maar Australische digitale veiligheidsdiensten houden rekening met China als mogelijke dader. "We hebben een aantal maatregelen genomen om de integriteit van ons verkiezingsstelsel te waarborgen", zei Morrison.

De aanval werd tien dagen geleden ontdekt, toen bleek dat was ingebroken op de servers van het Australische parlement. Er zou geen gevoelige informatie zijn buitgemaakt of sprake zijn van beïnvloeding van de verkiezingsstrijd, maar helemaal zeker is dat niet. Het onderzoek loopt nog.

Geraffineerde werkwijze

Het hoofd van de Australische cyberveiligheid Alastair MacGibbon zegt dat het niet duidelijk is wie erachter zit of wat het doel was. Dat een ander land de hack heeft uitgevoerd, zou blijken uit de geraffineerde werkwijze.

Dat door het bekendmaken van de cyberaanval de dader een deel van zijn sporen kan wissen voordat het onderzoek helemaal is afgerond, neemt MacGibbon voor lief. Belangrijker is volgens hem dat de dader geen toegang meer heeft tot netwerken die waren gekraakt.

Politici en medewerkers van de partijen hebben geen toegang meer tot hun e-mail omdat hun wachtwoorden zijn veranderd door de Australische veiligheidsdiensten. Ministers en hun departementen zijn niet getroffen door de hack, zij werken via andere servers.

STER reclame