ANP
NOS Sport

Dynamo verrast landskampioen Lycurgus in bekerfinale

De nationale volleybalbeker bij de mannen in is handen gekomen van Draisma Dynamo. De Apeldoorners, die in 2011 voor het laatst met de trofee aan de haal ging, wonnen in de finale in Zwolle met 3-1 van Abiant Lycurgus: 21-25, 17-25, 25-22, 25-23.

Dynamo begon als recordhouder (negen bekers) aan het duel, maar wist ook er al acht jaar geen prijs meer was gewonnen door de recordkampioen (twaalf landstitels). Bovendien was in de competitie al twee keer verloren van Lycurgus, de landskampioen van de afgelopen drie jaar.

Sterke servicebeurt

In de eerste set hielden beide ploegen elkaar lang in evenwicht, maar vanaf 17-17 slaagde Lycurgus erin een gaatje te slaan en setwinst veilig te stellen. Aan het antwoord van de Apeldoorners mankeerde niets. Mede dankzij een sterke servicebeurt van Maikel van Zeist nam het al snel een voorsprong van vier punten, een marge die alleen nog maar groeide.

Dynamo is Lycurgus de baas in bekerfinale

Ook in de derde set lag het initiatief bij Dynamo, dat andermaal in de beginfase afstand nam van de tegenstander. Puntje voor puntje vocht Lycurgus terug, totdat het verschil nog maar één punt (19-20) bedroeg. Verder liet Dynamo, dat een mazzeltje had bij een netservice maar even later bij de Groningers hetzelfde zag gebeuren, het niet komen.

Strijdlust

In de vierde set liep Lycurgus even weg van Dynamo (13-9), maar de jonge ploeg van coach Redbad Strikwerda wist dankzij veel strijdlust toch weer aan te haken. Vanaf 19-20 maakten de Apeldoorners vier punten op rij. Die voorsprong gaf Dynamo, dat in 2011 z'n laatste beker veroverde, niet meer uit handen. Bij het derde matchpoint werd de buit binnengehaald.

Voor de bij Dynamo teruggekeerde coach Strikwerda is het al de zevende beker. Hij was er overigens acht jaar geleden ook bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl