PSV-invaller Donyell Malen viert de 2-2 tegen Heerenveen

Pover PSV redt in slotseconden punt bij sc Heerenveen

Een week na de 2-2 bij FC Utrecht heeft PSV opnieuw averij opgelopen in de titelstrijd met Ajax. De koploper ontsnapte zelfs aan een nederlaag bij sc Heerenveen, maar redde in de extra tijd nog een punt: 2-2.

Het onheil trof PSV al snel. Er waren pas drie minuten gespeeld toen Mitchell van Bergen zijn geluk beproefde. Het op het oog houdbare schot van de Heerenvener werd getoucheerd door Nick Viergever waarna doelman Jeroen Zoet mistastte.

De gasten gingen uiteraard op zoek naar de gelijkmaker en hadden ook het initiatief tegen het achteroverleunende en op een counter loerende Heerenveen. Halverwege de eerste helft had de Friese tactiek succes. Michel Vlap rommelde zich het strafschopgebied in en vond vervolgens de verre hoek: 2-0.

sc Heerenveen viert de 2-0 van Michel Vlap

Nog voor de pauze kreeg PSV genoeg mogelijkheden om de achterstand te verkleinen, maar tot twee keer toe stond de paal in de weg - bij een inswinger van Gastón Pereiro en een knal van Steven Bergwijn, die ook nog eens werd dwarsgezeten door een polletje en in kansrijke positie de bal hoog over joeg.

Meteen na rust - inmiddels zonder de opnieuw tegenvallende Hirving Lozano - dacht voormalig Heerenveen-speler Denzel Dumfries de aansluitingstreffer te hebben gemaakt, maar hij bleek dat in buitenspelpositie te hebben gedaan.

Een zorgelijke blik op het gezicht van PSV-coach Mark van Bommel

De 2-1 kwam er in de 59ste minuten alsnog. Pereiro sprak zijn specialiteit aan en krulde een vrije trap met precisie achter Warner Hahn. De doelman stond kort daarop paraat bij een van richting veranderd schot van Bergwijn en een schuiver van Dumfries.

PSV, dat in december 2011 voor het laatst een competitiezege had geboekt in het Abe Lenstra Stadion, kwam een kwartier voor tijd goed weg, toen invaller Dennis Johnsen - gehuurd van Ajax - bewaker Dumfries te snel af was en vervolgens de lat raakte.

Heerenveen verdedigde de voorsprong met hand en tand, maar kreeg diep in de extra tijd de deksel toch nog op de neus: Donyell Malen, in de 81ste minuut in het veld gekomen voor verdediger Daniel Schwaab, legde in de 95ste minuut Kik Pierie in de luren en schoof de bal achter Hahn.