Bezorgers
NOS Nieuws

Vakbond dreigt met rechtszaak na bezoek aan Picnic

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

Vakbond FNV eist dat online supermarkt Picnic binnen een week de supermarkt-cao gaat toepassen. Gebeurt dat niet, dan volgt er een gang naar de rechter.

De vakbond heeft al langere tijd kritiek op de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf en mocht vandaag na aandringen op kennismakingsgesprek komen. Picnic rekende op vier leden van de bond, maar kreeg in het hoofdkantoor bezoek van meer dan twintig mensen. De FNV overhandigde topman Michiel Muller een symbolische cheque van bijna 10 miljoen euro. Dat is volgens de bond het bedrag dat Picnic bespaard heeft door niet volgens de cao te betalen.

De online supermarkt vindt zichzelf niet onder die cao vallen. Het bedrijf heeft geen fysieke supermarkten. "Wij willen een hypermoderne cao. We hebben een hele jonge ploeg mensen die eigen arbeidsvoorwaarden wil afspreken die passen bij ons bedrijf."

Picnic-topman Michiel Muller (links)

De vakbond en het supermarktconcern hebben ruim 2,5 uur met elkaar gesproken. "Zij vinden nog steeds dat ze niet onder de supermarkt-cao vallen. Wij vinden dat ze daar wel aan gebonden zijn", zegt Marianne Jekkers van FNV. "Ze mogen nu een week nadenken of ze dat standpunt veranderen. Het gaat over interpretatie van de wet en daar kan uiteindelijk een rechter over beslissen. Maar wij hopen dat Picnic tot inkeer komt en dat ze de bodem gaan toepassen die voor al hun concurrenten geldt."

De FNV heeft tientallen leden onder de ruim 3000 medewerkers van Picnic, maar volgens de vakbond is de steun vele malen groter. Zo'n vijfhonderd mensen hebben een petitie ondertekend waarin gevraagd wordt om de medewerkers van het bedrijf te steunen.

In december publiceerde de vakbond een zwartboek over het bedrijf. Daarin klaagden medewerkers over een hoge werkdruk, lage beloningen en onveilige situaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl