NOS Sport

EK-medaille is hoofddoel en daar laat De Witte NK-goud voor lopen

EK-medaille is hoofddoel en dus geeft atlete De Witte nationale titel op

Lisanne de Witte is momenteel de snelste Nederlandse vrouw op de 400 meter en dus lijkt een nationale indoortitel een zekerheid. Maar nee, ze is dit weekend helemaal niet van de partij op haar onderdeel bij de NK indoor in Apeldoorn. Haar focus ligt namelijk op de EK indoor, begin maart in Glasgow.

De 26-jarige atlete kiest er daarom voor zaterdag in actie te komen op een internationale wedstrijd met een sterk deelnemersveld in Birmingham en niet te verschijnen op haar favoriete nummer in Apeldoorn. Het zou fysiek ook onmogelijk zijn, want de series van beide races vinden op dezelfde dag plaats. "Qua ervaring voor de EK is het een mooie kans om in Birmingham te lopen", verklaart De Witte.

Toch zal ze wel in Nederland te bewonderen zijn. Om in aanmerking te komen voor een ticket voor een titeltoernooi heeft de Atletiekunie namelijk als voorwaarde gesteld dat atleten ook aan de NK moeten deelnemen. En dus komt De Witte, die de EK-limiet al heeft gelopen, zondag wel in actie op de 200 meter.

Goede EK-test

Die race ziet ze dan ook gelijk als een goede test voor de EK. Op die voor haar korte afstand kan ze immers haar snelheid testen, een aspect waarop nog winst valt te boeken. "Ik moet gewoon blijven leren om hard te openen. Die combinatie kan voor iets goeds zorgen op de EK."

Lisanne de Witte

Bovendien wil ze werken aan het veroveren van een goede uitgangspositie tijdens races. De Witte wil op de 400 meter tijdens de EK vooraan in de groep zitten zodra ze halverwege is. Het lopen van de 200 meter is daarvoor een prima test.

"In Frankrijk liep ik afgelopen weekend tussen de meiden in. Ik zat vast, moest op de rem en dan zit ik helemaal achteraan. Dat is niet optimaal. Als ik dat niet hoef te doen, kan ik veel harder."

Pittige trainingen

Na de NK zoekt De Witte de warmte van Valencia op, waar een achtdaagse trainingsstage wordt belegd. Die trainingsprikkel heeft de winnares van EK-brons op de 400 meter outdoor, afgelopen zomer in Berlijn, nodig.

"Als zij een tijdje niets doet, geen voor haar gevoel pittige trainingen, dan wordt ze heel erg ongeduldig", vertelt De Wittes coach Sven Ootjers. "Dan merk je dat ze krachtiger gaat lopen en souplesse verliest. Verder zie je dat zij altijd goed is als ze vijf dagen voor een belangrijk moment een pittige training doet."

De internationale wedstrijd in Birmingham en het daarmee laten schieten van een bijna zekere nationale titel moet leiden tot succes op de EK indoor in Glasgow. En daar gaat De Witte vol zelfvertrouwen naartoe, na haar derde plek in Berlijn.

"Dat resultaat heeft me zelfvertrouwen gegeven. Ik weet dat ik ze kan verslaan", zegt De Witte. "Dat zorgt dat je veel zelfverzekerder de wedstrijd ingaat en dan merk je dat je veel harder loopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl