NOS
NOS Wielrennen

Gemeente Alkmaar stelt bijna miljoen beschikbaar voor EK wielrennen

Alkmaar stelt zich officieel kandidaat voor de EK wielrennen die dit jaar plaatsvinden van 7 tot en met 11 augustus. De gemeente trekt 950.000 euro uit voor het evenement. Dat heeft de gemeenteraad van Alkmaar donderdagavond na een lange discussie besloten.

In januari werd al duidelijk dat de EK dit jaar in Nederland zullen plaatsvinden. Oorspronkelijk zou de titelstrijd in het Franse Annecy plaatsvinden, maar die stad vond het uiteindelijk te druk worden om in augustus, als er ook veel toeristen zijn, ook nog een wielerevenement te organiseren en gaf de organisatie terug.

Voor zover bekend is Alkmaar nu nog de enige overgebleven kandidaat om gastheer te zijn van het EK. Eerder werden ook Ede, Den Bosch en Emmen genoemd.

Na NK geen EK

In Ede vinden dit jaar echter de NK wielrennen plaats en daarom zal het niet ook de EK organiseren, meldt een woordvoerder van die gemeente. Emmen en Den Bosch laten desgevraagd weten nooit kandidaat te zijn geweest.

De Europese Wielerbond (UEC) zegt zo snel mogelijk met een definitieve aanwijzing te komen en zit volgende week met de gemeente om tafel.

De EK op de weg zijn een relatief nieuw evenement. De eerste editie in 2016 werd bij de mannen gewonnen door de Slowaak Peter Sagan en bij de vrouwen zegevierde Anna van der Breggen. De jaren daarna gingen de titels naar Alexander Kristoff en Marianne Vos (2017) en Matteo Trentin en Marta Bastianelli (2018).

Alkmaar op de kaart, oppositie is tegen

Volgens de Alkmaarse sportwethouder Pieter Dijkman zijn de EK een goede kans om de stad op de kaart te zetten. "Je moet lef hebben om dit te doen. Er is een korte voorbereidingstijd, maar dit kunnen we als stad. We gaan vol aan de gang. Het is een prachtig evenement en ik hoop dat Alkmaar kan gaan genieten van een prachtig EK."

De oppositiepartijen in de stad stemden overigens tegen de kandidaatstelling omdat zij het financiële risico voor de stad te groot vinden. Ook zou de voorbereidingstijd te kort zijn.

De EK wielrennen zijn voor Alkmaar de start van een groter plan om meer mensen op de fiets te krijgen en de fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl