Grenswachten houden migranten staande bij de Amerikaans-Mexicaanse grens bij McAllen, Texas
NOS NieuwsAangepast

Trump gaat noodtoestand uitroepen voor bouw grensmuur, Democraten woedend

President Trump zet naar verwachting vandaag zijn handtekening onder het begrotingsakkoord, waardoor wordt voorkomen dat de overheid opnieuw gedeeltelijk op slot gaat (shutdown). Wel zal Trump, volgens zijn woordvoerder, een noodtoestand ('national emergency') uitroepen om alsnog toegang te krijgen tot geld voor het bouwen van de door hem gewenste muur aan de grens met Mexico.

In de begroting wordt maar 1,4 miljard dollar uitgetrokken voor de grensmuur. De rest van de 5,7 miljard die nodig is wil Trump binnenhalen door een gedeeltelijke noodtoestand. Dan kan hij buiten het Congres om geld vrijmaken.

De Democratische parlementsvoorzitter Nancy Pelosi heeft al laten weten dat ze de noodtoestand wil proberen tegen te houden. In een gezamenlijke verklaring met de Democratische senator Chuck Schumer noemde zij Trumps actie "een wetteloze daad en grof misbruik van de presidentiële macht".

Pelosi: Ik weet dat Republikeinen zich er ongemakkelijk bij voelen

Trump krijgt steun van vooraanstaande Republikeinen. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, zegt dat hij nu voor het uitroepen van de noodtoestand is. Eerder was hij daar tegen. Kevin McCarthy, de aanvoerder van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, zegt dat de situatie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens zodanig is, dat de term noodtoestand "slechts een feitelijke vaststelling" daarvan is.

Uitzonderlijk

Amerikaanse presidenten grijpen wel vaker naar het middel van een 'national emergency' om extra bevoegdheden te krijgen. Meestal gebeurt dit in verband met buitenlandse crises of natuurrampen.

Het is zeer uitzonderlijk dat Trump naar dit machtsmiddel grijpt in een poging om een binnenlands bouwproject door te drukken.

Kort na de aankondiging dat Trump de begrotingsdeal zal tekenen, ging de Senaat akkoord met de wet waarmee Trump geld krijgt om een klein deel van de muur te bouwen. Die wet maakt deel uit van de begrotingswet. Het Huis van Afgevaardigden heeft de begroting ook goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl