NOS Nieuws

Student met beperking: 'Mijn toelage wordt bijna vertienvoudigd'

Het is een verademing voor studenten met een beperking. De Tweede Kamer heeft gisteren unaniem ingestemd met de verhoging van hun studietoelage. Die wordt straks voor iedereen 300 euro per maand. Nu verschilt het nog per gemeente.

De Alkmaarse Job Teeling zal zijn toelage ook flink zien stijgen. Momenteel krijgt hij van zijn gemeente een toelage van 42 euro per maand. "Dus het is bijna een vertienvoudiging. Ik hoef me eindelijk geen zorgen te maken dat ik tot mijn zestigste nog mijn studieschuld moet afbetalen."

Ook pedagogiestudent Rebecca Talbot is heel blij met de verhoging van haar toelage. "Ik ben de hele dag al aan het stuiteren!" Van de gemeente Wassenaar krijgt ze momenteel iets meer dan 100 euro in de maand, maar dat is niet genoeg om haar studie van te betalen.

Rebecca Talbot

De studietoeslag voor studenten met een beperking is bedoeld als steuntje in de rug. Want het is voor deze groep vaak lastig om te werken naast hun studie. Job heeft wel druk gezocht naar een baantje, maar dat ging niet makkelijk. "In bijvoorbeeld de horeca kan ik met mijn rolstoel niet werken natuurlijk. Daarnaast werd ik voor bijbaantjes nooit aangenomen."

'Oneerlijk'

Sinds 2015 mogen Nederlandse gemeenten zelf bepalen hoeveel geld zij uitkeren aan studerende inwoners die door hun beperking niet of nauwelijks kunnen werken naast hun studie. Daarnaast mogen de gemeenten ook zelf bepalen onder welke voorwaarden studenten recht hebben op deze toelage.

Deze regelgeving leidde tot grote verschillen tussen de gemeenten. "Studenten met een beperking krijgen in Amsterdam 210 euro in de maand en in Alkmaar krijg slechts 42 euro. Dat is gewoon echt niet eerlijk", zegt Job.

Job Teeling

Gemeenten kregen vorig jaar in totaal 29 miljoen euro van het Rijk voor studenten met een arbeidsbeperking. Maar bij die studenten kwam nog geen twee miljoen euro terecht. En dat is een doorn in het oog van de studentenvakbond LSVB. "Het is een heel kwetsbare groep. De hoogte van die toelage maakt verschil of je wel of niet kunt studeren", zegt Carline van Breugel, voorzitter van de LSVB.

Centraliseren

Behalve de verhoging gaat het kabinet nu ook kijken of de studietoelage in de toekomst centraal geregeld kan worden. De studentenvakbond ziet het liefst dat de Dienst Uitvoering Onderwijs deze verantwoordelijk krijgt toegewezen. Maar daar zal zeker nog een paar jaar overheen gaan.

In de tussentijd blijven de gemeenten verantwoordelijk voor het toewijzen en uitbetalen van de toelage. Rebecca blijft er bij haar gemeente bovenop zitten. Zij heeft vandaag al vragen gestuurd aan het college van Wassenaar. "Ik ben benieuwd wanneer Wassenaar de studietoelage voor ons gaat verdriedubbelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl