Bouwers vreugdevuren bedreigden Haagse ambtenaren
Ambtenaren van de gemeente Den Haag zijn bedreigd door de bouwers van de twee grote vreugdevuren in Scheveningen, in de aanloop naar de afgelopen jaarwisseling. Ook tussen de concurrerende bouwers van de vuren in Duindorp en Scheveningen-dorp onderling zijn bedreigingen geuit, maar dat zou vanwege de onderlinge competitie wel vaker gebeuren.
Dat valt te lezen in notulen van het overleg dat burgemeester Krikke van Den Haag op oudjaarsdag had met de top van politie en justitie. Het document maakt deel uit van een stapel van 1800 documenten, 700 filmpjes en 1400 foto's die de gemeente vandaag via zijn website heeft vrijgegeven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet momenteel onderzoek naar de vraag hoe het met het vuur in Scheveningen afgelopen jaarwisseling zo uit de hand kon lopen.
Hoogtes van 41 en 38 meter
Uit de notulen van de vergadering van 31 december, die voor een belangrijk deel zijn zwartgelakt voor publicatie, blijkt dat op dat moment nog geen van de ambtenaren aangifte had gedaan van de bedreigingen. Ook wordt duidelijk dat de bouwers van beide vuren op dat moment het afgesproken maximum van 35 meter hadden overschreden, zij het niet met de 13 meter waar op nieuwjaarsdag sprake van was. Het vuur in Duindorp was 41 meter hoog; dat in Scheveningen-dorp 38 meter.
In de notulen is nergens terug te vinden dat burgemeester, politieleiding of Openbaar Ministerie hebben overwogen vanwege de overschrijding het vuur op het strand van Scheveningen-Dorp te verbieden. De weersomstandigheden - er stond een westenwind die uiteindelijk stukken brandend hout naar de boulevard en de achtergelegen woningen zou voeren - kwamen ook niet ter sprake.
Wel heeft Krikke volgens een bijgevoegd feitenrelaas van de gemeente nagedacht over ingrijpen bij het vuur in Duindorp, dat in een vroeg stadium al over de 35 meter ging. Daar zag ze vanaf omdat gedeeltelijk afbreken levensgevaarlijk zou zijn. Zeker als de bouwers zouden weigeren; ambtenaren of Mobiele Eenheid zouden de pallets dan moeten weghalen. Besloten werd de hekken bij de vuren verder naar achteren te plaatsen.
Ook een incident in de nacht van 30 op 31 december liet de burgemeester lopen. Om 1 uur 's nachts kreeg zij het bericht dat zes vrachtwagens met nieuwe pallets in Duindorp luid toeterend door de afzetting reden, ondanks het feit dat de bouw daar door de gemeente was stilgelegd. Maar onder meer doordat er geen ME op korte termijn beschikbaar was en de bouwers onder invloed waren, trad zij opnieuw niet op.
Volgens het feitenrelaas was Krikke bang dat ME'ers vanaf de vuurstapel in het donker zouden worden bekogeld. En als de ME daar op zou reageren en de confrontatie aan zou gaan, zouden er bouwers vanaf de tientallen meters hoge stapel kunnen vallen en kunnen omkomen. Overigens boden de bouwers in Duindorp de volgende dag hun excuses aan voor het aanvoeren van de extra pallets.
Whatsapp-gesprekken
Tussen de documenten die zijn vrijgegeven zitten ook de whatsapp-gesprekken tussen ambtenaren en de bouwers. Daaruit blijkt dat ambtenaren de bouwers erop gewezen hebben dat de limieten qua hoogte en volume van de stapels bijna bereikt waren, en dat ze de limieten niet mochten overschrijden. Uit de gesprekken is niet op te maken om welke bouwers het gaat.
We gaan ervan uit dat jullie je aan deze afspraak houden
Op 30 december schrijft een ambtenaar dat de hoogte bijna is bereikt. "Jullie meten zelf ook dus we gaan ervan uit dat jullie je aan deze afspraak houden. Morgenochtend zien we jullie weer", stuurt hij in een bericht. Een van de bouwers reageert met de vraag of er nog een keer gemeten gaat worden. De ambtenaar reageert daar niet op maar stuurt terug: "We gaan ervan uit dat jullie je verantwoording nemen." "Doen we ook", antwoordt de bouwer. Of er nog een keer gemeten is en of er is ingegrepen toen de bouwers toch over de limiet gingen, wordt uit de berichten niet duidelijk.
In de gesprekken uiten de bouwers ook hun frustratie over de andere bouwers. Ze vinden dat de gemeente geen eerlijke scheidsrechter is. "Dit is meten met 2 maten" en "hun hebben nu 11500 m3 en er staat nog op hun terrein", stuurt een van de bouwers al een dag eerder.
Als het vuur op oudjaarsdag eenmaal brandt, verandert de toon. "Beste wensen en bedankt voor de fijne samenwerking. Sorry van mijn opvliegers maar dat is de stress van de laatste dagen!", schrijft een van de bouwers.