Een willekeurig containerschip in de Rotterdamse haven
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Twee jaar cel voor corrupte douanier Rotterdamse haven

De Rotterdamse douanier Gertie V. heeft twee jaar cel gekregen wegens corruptie. Hij heeft tussen 2011 en 2016 deelgenomen aan illegale activiteiten in de Rotterdamse haven.

Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar cel geëist omdat de man (49) ook betrokken zou zijn geweest bij drugstransporten. Maar de rechter ziet daar geen bewijs voor. Het OM gaat in hoger beroep.

Gertie V. was op vrije voeten, maar hij is direct na de uitspraak naar de cel gebracht, schrijft RTV Rijnmond.

Witwassen

De rechter oordeelt wel dat de douanier voor tienduizenden euro's aan crimineel geld heeft witgewassen. Bewijs daarvoor is een opgenomen gesprek tussen de verdachte en een vriend. Daarin zei hij onder meer nog geld te krijgen van "die gasten" en "dat die gasten natuurlijk ook afspraken hebben met gasten in andere landen."

Ook heeft V. contante aankopen gedaan ter waarde van bijna 100.000 euro. Voor het grootste gedeelte daarvan kon hij geen duidelijke bron aanwijzen.

V. werkte op de afdeling waar wordt bepaald welke zeecontainers worden gecontroleerd. Volgens het OM liet hij criminelen weten wanneer hij dienst had, zodat ze wisten wat de beste tijd was voor containers met smokkelwaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl