Debat in de Rotterdamse raad over de lekaffaire NOS / Robert Bas

De oppositie- en coalitiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad zijn stevig gebotst in het spoeddebat over de lekaffaire rond de afgetreden wethouder Adriaan Visser. De oppositiepartijen wilden weten of er meer wethouders betrokken zijn bij het lekken van een rapport over een omstreden bouwproject.

Het debat mondde uit in een motie van afkeuring over het gebrek aan daadkracht van VVD-wethouder Kurvers van Wonen bij het onderzoeken van de lek-affaire. De motie haalde het met 20 stemmen voor en 21 stemmen tegen net niet.

Beeldvorming

Oud-wethouder Visser (D66) trad af nadat bekend was geworden dat hij een geheim stuk had gelekt naar de NRC. Hij was zwaar bekritiseerd in een rapport van de Rotterdamse rekenkamer over een mislukt vastgoedproject. Visser was als topambtenaar van de gemeente destijds betrokken bij het project. Met het lekken van het stuk wilde Visser de beeldvorming beïnvloeden.

Vorige week werd duidelijk dat ook raadslid Christine Eskes van coalitiepartij CDA het stuk naar een journalist van de regionale omroep Rijnmond had gelekt. Tegen haar loopt een onderzoek onder leiding van VVD-coryfee Jozias van Aartsen.

Tot ongenoegen van de oppositie blijft ze tijdens het onderzoek gewoon aan. Ze beloofde in het debat niet mee te doen aan stemmingen over moties over zichzelf maar wel aan andere stemmingen. Met haar stem haalde de motie tegen Kurvers het niet.

Machtsspelletjes

"Het is onethisch dat ze geen vragen beantwoordt maar wel mee stemt", vond fractievoorzitter Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. Volgens Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle bewijst de affaire en de reactie van de coalitiepartijen erop dat het dualisme in de raad is mislukt.

"Raadsleden horen het bestuur te controleren en niet machtsspelletjes te spelen om het vege lijf van de coalitie te redden. Dat is schokkend en onthutsend", aldus Van Baarle.

VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans koos voor de aanval om het college te verdedigen. ''Er wordt politieke munt uit geslagen. Waarom doen jullie geen aangifte als jullie een misdrijf vermoeden'', zei hij tegen de oppositiepartijen.

STER reclame