In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Plofkraak Utrecht: gevel verwoest, bewoners geëvacueerd

Een plofkraak heeft vannacht in Utrecht forse schade veroorzaakt. De gevel waarin de geldautomaat zat, is eruit geblazen. Omwonenden lobbyen al jaren om de automaat weg te krijgen.

Het is niet duidelijk of de twee overvallers, die op een scooter zijn gevlucht, iets hebben buitgemaakt. Vijf gezinnen met kinderen werden geëvacueerd omdat er mogelijk explosieven waren achtergebleven.

De bewoners in de wijk Oog in Al werden rond 03.30 uur gewekt door twee forse ontploffingen. Een van hen zag stenen door de lucht vliegen. "Hier waren we al jaren bang voor."

Het beschadigde pand ligt naast een restaurant; dat kan door de ravage voorlopig niet open.

Niet vervangen

In 2012 mislukte een plofkraak bij dezelfde geldautomaat. Ondernemers en bewoners hebben vorig jaar het wijkbureau gevraagd of dat zich kon inzetten om de automaat, die in een gevel tussen panden is aangebracht, weg te laten halen. Dit om ramkraken te voorkomen.

ABN Amro heeft inmiddels besloten de automaat niet te vervangen. "Het is belangrijk dat mensen toegang hebben tot contant geld in de buurt, en deze automaat werd wel veel gebruikt", zegt een woordvoerder. "We gaan op zoek naar een andere oplossing, maar op deze plek komt de automaat niet terug."

Advertentie via Ster.nl