Hoofdonderhandelaar Voss van het Europarlement na een stemming over copyrights
NOS Nieuws

Akkoord over omstreden Europese auteursrechtenrichtlijn

Onderhandelaars van de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europarlement hebben een akkoord bereikt over nieuwe copyrightregels. Die moeten de auteursrechten in Europa volgens betrokkenen naar het niveau van het digitale tijdperk trekken.

Er wordt al lange tijd gesproken over de nieuwe regels. Ze zijn omstreden, vooral het veelbesproken artikel 13. In de wetstekst zoals die tot nu toe bekend was staat dat platforms als Facebook en YouTube verantwoordelijk zijn voor de muziek, foto's en video's op hun platformen. Zij zouden daardoor moeten betalen voor alles wat op hun website wordt geplaatst. De definitieve tekst moet nog worden vrijgegeven.

Grote techbedrijven vrezen dus dat de richtlijnen hen veel geld gaan kosten. Voor gebruikers kan dat als gevolg hebben dat veel content straks wordt weggefilterd op sociale media, om hoge kosten te voorkomen. Voor artiesten en producenten kan het gebruik van hun werk op digitale platforms juist geld opleveren.

Staat het 'vrije internet' op het spel? En hoe dan? Bekijk het in onderstaande video:

Dit is waarom het internet zich zo druk maakt over artikel 13

"De onderhandelingen verliepen moeizaam, maar wat telt is dat we een eerlijk resultaat hebben dat geschikt is voor een digitaal Europa", zegt Eurocommissaris Ansip voor de Digitale Interne Markt. "De vrijheden en rechten van internetgebruikers worden verstevigd, creatievelingen worden beter beloond voor hun werk en de interneteconomie heeft duidelijkere regels om te hanteren."

Europarlementariër Julia Reda van de Piratenpartij is niet te spreken over de richtlijnen. "Het uitgangspunt was dat de nieuwe regels het speelveld gelijk moesten trekken. Ze moesten het voor kleine bedrijven makkelijker maken om te concurreren met techconcerns als Facebook en Google. Maar ik ben bang dat alleen zulke giganten de middelen hebben om deze uitgebreide maatregelen toe te passen."

Meerderheid parlement

De regelgeving is nog niet definitief. De regeringen van de EU-lidstaten moeten zich er nog over buigen in de Europese Raad, waarschijnlijk later deze maand. Ook moet het Europarlement nog stemmen over de maatregelen. Dat gebeurt eind maart of begin april.

Axel Voss, hoofdonderhandelaar namens het Europarlement, gaat ervan uit dat een meerderheid in het parlement de plannen steunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl