Nederlandse pulsvissers aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Pulsvisverbod komt er, maar helft Nederlandse vissers krijgt uitstel

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

De helft van de Nederlandse pulsvissers mag nog 2,5 jaar door vissen met de pulstechniek, heeft de Europese Unie besloten. De uitkomst van de onderhandelingen over een verbod is voor Nederland beter dan verwacht. Wel raakt de andere helft van de vissers, zo'n 42 schepen, zijn pulsvisvergunning nog dit jaar kwijt.

Het Brusselse besluit volgt na een week van spanning voor vissers. Afgelopen zaterdag werd al duidelijk dat er aan een totaalverbod op pulsvisserij niet te ontkomen was. Minister Schouten zei toen op het congres van de ChristenUnie dat ze alleen nog inzet op uitstel. Ook stuurde ze aan op een clausule waarin staat dat een pulsvisverbod wordt teruggedraaid, als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet schadelijk is voor de natuur.

Aan beide eisen van Schouten wordt in het Europese besluit voldaan, al zullen niet alle vissers daarvan profiteren. De ruim veertig vissers die hun vergunning moeten inleveren, zullen moeilijk kunnen concurreren met de vissers die hun vergunning nog mogen houden.

Uitleg: wat is pulsvissen?

Heroverweging mogelijk

Het totaalverbod gaat in principe op 1 juli 2021 in. "Maar er is nog een horizon na die datum", zegt Peter van Dalen (ChristenUnie), onderhandelaar namens het Europees Parlement. "Als uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat pulsvissen niet slecht is, dan kan het besluit worden heroverwogen." Het is een muizengaatje dat de vissers nog zou kunnen redden.

Verder is vanavond afgesproken dat ook na 1 juli 2021 elk EU-land met zes onderzoeksschepen wetenschappelijk onderzoek mag doen naar vernieuwende vistechnieken, waaronder ook de pulstechniek.

Voorstanders totaalverbod woedend

Het onderhandelingsresultaat leidt waarschijnlijk tot veel woede binnen het Europees Parlement. Dat stemde vorig jaar met een grote meerderheid voor een totaalverbod en wil dat dat er snel komt. 2021 is voor veel parlementariërs veel te ver weg. Toch moeten ze bijna wel instemmen.

De Europarlementariërs die voor een snel pulsvisverbod zijn, worden door de onderhandelaars voor het blok gezet. Stemmen ze tegen een verbod vanaf 1 juli 2021, dan is het hele verbod van de baan en moet er na de Europese verkiezingen van mei opnieuw onderhandeld worden. Dat kan jaren duren.

Nú instemmen met een verbod vanaf medio 2021 geeft ze in ieder geval de zekerheid dat dat verbod er komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl