ANP
NOS Nieuws

Pilotenvakbond 'enigszins gerustgesteld' na gesprek met topman Air France-KLM

Hij kon nog een gaatje vrijmaken in zijn agenda, dus maakte Air France-KLM directeur Benjamin Smith op weg naar het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen een tussenstop bij de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers.

De pilotenvakbond ziet zichzelf als bemiddelaar in de oplopende onrust over de positie van het Nederlandse KLM binnen het Franse moederbedrijf. Het Nederlandse personeel is bang dat Smith af wil van KLM-topman Pieter Elbers, terwijl die juist geldt als degene die de Nederlandse belangen binnen het bedrijf beschermt.

'Slechts passanten'

Joost van Doesburg van VNV zegt dat hij 'enigszins gerustgesteld' is na de ontmoeting. Hij wil niet zeggen wat dat betekent en of de positie van Elbers de komende tijd dan ook zeker is. Wel benadrukt hij dat het belang van KLM en de groep zwaarder moeten wegen dan de individuele belangen van de bestuurders, en dat "zowel de heer Smith als de heer Elbers slechts passanten" zijn.

Elbers' termijn zit er binnenkort op, en dat zou een goed moment voor de top in Frankrijk kunnen zijn om meer invloed te krijgen op KLM. Op dit moment heeft de Nederlandse tak nog een onafhankelijke positie binnen het bedrijf, maar Smith wil dat het moederbedrijf zeggenschap krijgt over alle kasstromen.

Dat ligt gevoelig, omdat KLM meer geld verdient dan de Franse tak. Het bij elkaar voegen van beide geldstromen voelt voor het Nederlandse bedrijf als een greep in de kas.

Petitie

Ongeruste medewerkers van KLM zijn vorige week een petitie gestart die ertoe moet leiden dat Elbers opnieuw benoemd zal worden. Die petitie is al meer dan 24.000 keer getekend, zeggen de initiatiefnemers. Morgen zal die aan het bedrijf worden overhandigd. Bij KLM werken zo'n 32.000 mensen.

Of Smith bij de overhandiging zal zijn is onduidelijk. Na de bijeenkomst van vanmiddag heeft de VNV hem afgezet bij het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen. Air France-KLM zegt niet met wie de topman komende dagen nog om tafel zal zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl