NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse zwarte luipaard voor het eerst in meer dan eeuw gefotografeerd

Voor het eerst sinds 1909 is in Afrika een zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecology dat het om de zeldzame zwarte variant van deze diersoort gaat.

De zwarte luipaard heeft een bijzondere vacht door melanisme, het tegenovergestelde van albinisme. Hierdoor kleurt de vacht overdag zwart en 's nachts zijn ook andere kleuren te zien.

De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor.

Droom uitgekomen

Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. "Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis... de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen", schrijft hij op zijn site.

Ook zoölogen reageren enthousiast op de foto's. "We hoorden altijd over zwarte luipaarden in deze regio en dit is de eerste bevestigde foto ervan in meer dan honderd jaar", zegt onderzoeker Nicholas Pilfold tegen USA Today. De enige eerdere bevestigde foto van een Afrikaanse zwarte luipaard was genomen in Ethiopië, in 1909 dus.

In Azië wordt de zwarte luipaard overigens vaker gezien en gefotografeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl