NOS Nieuws

Dit zijn de leukste taalvoutjes van 2018

'De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij-afdeling'. Volgens de bezoekers van Taalvoutjes.nl is deze tekst die op een koeling van een supermarkt hing de grappigste taalfout van vorig jaar. De winnaar werd vanochtend bekendgemaakt in het NPO Radio 2-programma Jan-Willem Start Op.

Op de tweede plaats eindigde de krantenkop: 'Aantal deelnemers Avondvierdaagse loopt achteruit', op plek drie een fout uit een aanmeldformulier voor een schoolfotograaf. "Ik wil graag gebruik maken van de mogelijkheid om een broertje/zusje te laten maken...", staat op het invulstrookje.

"Het gaat bij de verkiezing vooral om een fout die door de misser eigenlijk heel grappig wordt", zei Vellah Bogle van Taalvoutjes in Jan-Willem Start Op. "Een d/t-fout is niet altijd even grappig. Maar als er een letter ontbreekt of iemand iets dubbelzinnigs opschrijft, kunnen er heel grappige dingen ontstaan."

In kranten en op websites worden fouten vaak in de haast gemaakt, denkt Bogle. "Maar ik verdenk journalisten er ook van een melige kop te verzinnen". Als voorbeeld geeft ze de krantenkop 'Dildobende had maar één lid', die op nummer tien eindigde dit jaar. "Ik vermoed dat de journalist daar ook wel inzag wat er daar gebeurde."

Top-10

De taalfoutverkiezing wordt sinds 2013 gehouden. Vorig jaar won de tekst die op een informatiepaaltje stond bij een vestiging van Intratuin: 'Onze medewerkers van de buitenafdeling zijn er vandaag niet. Voor vragen kunt u terecht bij de kamerplanten!'.

De gehele top 10 staat op de website van Taalvoutjes, die door de drukte slecht bereikbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl