NOS

Vergroening in de uitvaartbranche: eerste elektrische crematieovens geleverd

time icon

Een jaar geleden werd het al aangekondigd, vandaag is het zover: de eerste elektrische crematieoven wordt geleverd. De primeur is voor het uitvaartcentrum van Dela in Geleen. Als de uitbouw van het crematorium klaar is, zou in mei of juni de eerste overledene elektrisch kunnen worden gecremeerd.

Uitvaartorganisatie Dela wil vanaf 2030 alle crematies klimaatneutraal uitvoeren. Dat kan dankzij groene stroom. Per uitvaart moet zo 60 kuub gas bespaard worden.

Dela is niet de enige uitvaartorganisatie die van de gasovens af wil. Het is een bredere trend in uitvaartland. De organisatie richtte al eerder met uitvaartcollega Yarden de stichting Duurzaam Afscheid op waarmee ze duurzamere vormen van begraven of cremeren stimuleren.

Internationale interesse

De elektrische crematieoven is gebouwd door DFW Europe, de enige Nederlandse fabrikant van crematieovens. Volgens hen is er veel interesse vanuit binnen- en buitenland voor hun elektrische ovens. "We hebben de eerste delegatie uit Seoul, Korea, al langs gehad", zegt directeur Jan Keeman trots. "Maar ook in de VS, Australiƫ en Scandinaviƫ bestaat veel interesse."

Keeman legt uit wat het verschil is tussen een 'normale' en een elektrische crematieoven:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Er worden geen vlammen meer toegevoegd in een elektrische crematieoven'

Elektrisch cremeren is geen nieuwe techniek. Keeman: "In landen als Zwitserland en Oostenrijk gebeurt dit al tientallen jaren. Elektrisch cremeren was daar altijd het goedkoopst omdat ze elektriciteit konden opwekken met waterkracht in de bergen."

In Nederland werd er bij cremeren altijd gebruik gemaakt van gas of olie als brandstof aangezien dit het goedkoopst was. Nu er meer aandacht is voor duurzaamheid wordt ook hier nagedacht over de optie van elektrische crematie. Een crematie kost namelijk gemiddeld 60 kuub gas. Dat is ongeveer net zoveel gas als je gebruikt voor 140 keer douchen, berekende stichting Milieu Centraal.

Keeman: "We zijn nu zelfs bezig met een project in Ierland. Daar staat een crematorium met drie windmolens ernaast. Die windmolens zorgen voor de energie van de ovens, dat is toch prachtig?"

Cremeren in plaats van begraven is steeds populairder aan het worden. In 1970 werd er in 86 procent van de uitvaarten nog gekozen voor een begrafenis. Rond 2000 was dit al verschoven naar circa 50 procent cremeren en 50 procent begraven. Uit de laatste cijfers van het CBS bleek dat in 2017 65 procent van de mensen koos voor een crematie.

Een andere nieuwe optie voor een duurzaam einde is resomeren. Het lichaam gaat dan in een speciale machine en wordt ontbonden en opgelost met een speciale vloeistof. Het enige wat dan overblijft is een wit poeder, dat je kan vergelijken met de asresten die overblijven na een crematie. In Amerika wordt het resomeren in al vijftien staten goedgekeurd.

STER Reclame