NOS Nieuws

GroenLinks-Kamerlid: juist blij met uitzending over ziekenhuiszorg 70-plussers

GroenLinks-Kamerlid Ellemeet: ik was juist blij met de uitzending

GroenLinks-Kamerlid Ellemeet heeft geen spijt van de uitzending van EenVandaag van gisteren over speciale ziekenhuiszorg voor mensen van zeventig jaar en ouder. "Het was een mooie uitzending", zegt zij in een reactie. Zij wil voor de camera niet ingaan op de negatieve reacties die haar voorstel opriep. Wel is ze erg geschrokken van de heftigheid.

Ellemeet wil dat voor 70-plussers gaat gelden dat bij alle gesprekken over medische ingrepen er ook een geriater aanwezig is. Een geriater is een specialist voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Die moet mede beoordelen of een operatie wel het beste besluit is voor de patiënt.

Ziedend

Dat leverde veel verontwaardigde en emotionele reacties op op social media. "Mijn vader doorstond een levensbedreigende hartoperatie op zijn vijfenzeventigste" twittert Patricia, "acht maanden later verloor ik hem op vrijdag 13 augustus door een val met een ladder. Ik ben ziedend."

"Volgens mij moet je op elke leeftijd kijken welke behandeling 'winst in kwaliteit van leven' oplevert", twittert Marjo. "Door het benoemen van leeftijden plaats je mensen naar de zelfkant van de zorg." Jeroen stuurt een verzonnen logo van GroenLinks rond:

Frans heeft in een tweet een nieuwe slogan voor GroenLinks bedacht: "Red de aarde, euthanaseer een bejaarde".

In sommige berichten worden zelfs de nazi-praktijken erbij gehaald, zoals in The Post Online (zie foto). De Dagelijkse Standaard noemt Ellemeet een "wrede GroenLinks-troela".

Een post op Facebook van The Post Online

PVV-leider Wilders reageerde vanmorgen ook op Twitter. Hij licht dat in de wandelgangen van de Tweede Kamer toe. "Je zal maar 85 zijn, je zal maar 90 zijn, en je hebt iets nodig waardoor je nog een paar jaar kan leven. En dan is er een arts die op voorstel van GroenLinks gaat zeggen 'Zou u dat nou wel doen? Is het wel verstandig?" Wilders is bang dat mensen zich onder druk gezet voelen.

Ellemeet zegt dat dat niet de bedoeling is. Het gaat haar erom dat operaties voor oudere mensen niet altijd hetzelfde profijt opleveren als voor jongere mensen, bijvoorbeeld omdat zij in slechte conditie zijn of andere aandoeningen hebben.

Dat doel onderschrijft ook klinisch geriater Willems van Amsterdam UMC in de uitzending van EenVandaag. "De ene 80-jarige is de andere niet. Sommige vitale mensen wil je alle behandelingen geven die er maar zijn. Anderen zijn zo zwak, dan doe je meer kwaad dan goed."

Er zijn ook mensen op social media die het voor Ellemeet opnemen, en vinden dat haar voorstel bewust verkeerd wordt uitgelegd.

En ook historicus Hans van der Horst zegt in zijn column op Joop.nl dat GroenLinks ten onrechte verdacht wordt gemaakt. "De goede bedoelingen van Corinne Ellemeet zijn met vakmanschap verdacht gemaakt. Zo verdacht dat het de partij bij de komende verkiezingen zeker schade zal doen. Zo werkt nepnieuws", schrijft hij.

Overigens is het voorstel van Ellemeet niet helemaal nieuw. Zij schreef vorig jaar de beleidsnota 'Lachend tachtig' die zij aanbood aan minister De Jonge van Volksgezondheid. Toen stelde zij al voor alle 65-plussers bij binnenkomst in het ziekenhuis "te screenen op kwetsbaarheid" om een goede inschatting te maken van de vitaliteit of kwetsbaarheid van een oudere.

Wie de uitzending heeft gemist kan hier het onderwerp over ziekenhuiszorg voor ouderen terugkijken:

EenVandaag: item over ziekenhuiszorg voor ouderen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl