De luchtverkeerstoren van vliegveld Zaventem in Steenokkerzeel ANP

24 uur geen vliegverkeer boven België door staking

tijd van publicatie

Door een staking bij de luchtverkeersleiders wordt het Belgische luchtruim voor een etmaal gesloten. Dat gebeurt vanavond vanaf 22.00 uur.

Volgens de directie van Skeyes - het voormalige Belgocontrol - is het niet zeker dat er voldoende personeel is om alle vliegbewegingen in goede banen te leiden en is daarom het zekere voor het onzeker genomen.

"Vanwege de grote onduidelijkheid over de bezetting van een aantal cruciale posten kan de veiligheid alleen gegarandeerd worden door geen luchtverkeer toe te laten", zo laat de directie van de luchtverkeersleiding weten.

Internationale vluchten

Eerder was al besloten de luchthaven Charleroi te sluiten vanwege de staking en ook op Zaventem zouden maar mondjesmaat vliegtuigen vertrekken.

Internationale vluchten kunnen nog wel over België. Die worden door de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in de gaten gehouden.

België staat aan de vooravond van een nationale staking, waarbij ook een groot deel van het personeel in het openbaar vervoer het werk neerlegt. Naar verwachting rijden veel treinen en bussen niet. Waarschijnlijk ondervinden de treinen van en naar Nederland wel hinder, maar vooralsnog rijden ze wel.

Staking tegen loonwet

Inzet van de staking is de zogenoemde loonwet. Volgens die wet mogen de lonen met 0,8 procent stijgen. De vakbonden vinden dat volstrekt onvoldoende en wijzen naar andere landen waar de salarissen gemiddeld harder stijgen.

De staking speelt zich vooral af bij havenbedrijven, de transportsector en in de textielindustrie. In ziekenhuizen en in het onderwijs wordt actie gevoerd en in sommige gevallen het werk neergelegd.

De laatste massale staking in België was vijf jaar geleden.

STER Reclame