ANP

CDA, VVD en GL willen landelijke inzamelactie verboden wapens

time icon

CDA, VVD en GroenLinks willen dat het in heel Nederland mogelijk wordt om wapens ongestraft in te leveren bij de politie. De partijen roepen in een motie minister Grapperhaus op om dit te onderzoeken.

CDA-Kamerlid Van Dam zegt: "Ieder wapen is er een te veel. We hebben gezien dat de Rotterdamse inzamelactie succesvol was. Laten we dat nu ook landelijk proberen".

In Rotterdam zijn de afgelopen tijd honderden wapens ingeleverd bij de politie. Onder meer 279 vuurwapens en 650 kilo aan munitie werden afgestaan. De inleveractie kwam voort uit een burgerinitiatief, bedoeld om na een aantal schietincidenten het aantal vuurwapens in Rotterdam en omgeving terug te dringen.

De Rotterdamse politie hoopt dat de inleveractie gekopieerd wordt door andere eenheden in het land, zodat er meer wapens van straat verdwijnen en de discussie over wapenbezit breder gevoerd kan worden.

Heel streng

"De Nederlandse wapenwetgeving is heel streng en dat willen we graag zo houden. Maar toch zijn er nog heel veel wapens in onze samenleving. Een inzamelactie blijkt succesvol om die aan te pakken", aldus Van Dam. Hij wijst erop dat mensen nu vaak niet goed weten wat ze moeten doen als ze een verboden wapen thuis hebben liggen.

De Tweede Kamer debatteert vanavond met de minister over de controle op het verkrijgen en het in bezit hebben van wapens.

STER Reclame