Forum voor Democratie-leider Baudet
NOS Nieuws

In een jaar 34 procent meer leden voor Forum voor Democratie

Wat het aantal partijleden betreft was Forum voor Democratie vorig jaar de grootste stijger. De partij kreeg er in 2018 zo'n 34 procent bij en kwam begin dit jaar uit op bijna 31.000 leden. Forum is daarmee de vierde partij, blijkt uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ook de Partij voor de Dieren en Denk zagen hun ledental relatief flink toenemen. Grote verliezers waren (in die volgorde) D66, VVD, CDA, 50Plus en PvdA. Het CDA blijft met ruim 43.000 leden wel de grootste partij. Coalitiepartner VVD, in Kamerzetels verreweg de grootste, is qua ledental de achtste partij.

Min of meer stabiel bleven GroenLinks, ChristenUnie, SP en SGP. Van de PVV kun je geen lid worden.

2,4 procent van de kiesgerechtigden

Op 1 januari waren ruim 317.000 mensen lid van een politieke partij, dat is 2,4 procent van de kiesgerechtigden. Het aantal is een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder. Tussen 2017 en 2018 was er nog een stijging.

Volgens het Documentatiecentrum neemt het ledental vaker toe in jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden, zoals in 2017 het geval was, en daalt het aantal de jaren erna weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl