Gordon Banks als keeper van Engeland in 1969 AFP

Vermaarde oud-keeper Gordon Banks (81) overleden

tijd van publicatie

De Engelse oud-keeper Gordon Banks is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1966 met de Engelse nationale ploeg wereldkampioen. Banks werd ook bekend vanwege zijn geweldige redding tijdens het WK van 1970 op een inzet van Pelé.

Banks werd in zijn tijd gezien als één van de beste keepers ter wereld. Hij kreeg in de Britse pers zelfs de bijnaam 'The Banks of England'.

De wereldvoetbalbond FIFA riep Banks zes keer uit tot beste keeper van de wereld.

Tom Egbers: 'Hij droeg tijdens zijn beroemdste redding in 1970 een blauw shirt'

Tom Egbers met zijn mooiste herinneringen aan Gordon Banks.

Banks stond onder contract bij Chesterfield, Leicester City, Stoke City en Fort Lauderdale. Hij speelde in totaal 549 competitiewedstrijden en verzamelde 73 interlands voor de Engelse nationale ploeg. Nadat hij bij een auto-ongeluk in 1972 aan één oog blind was geraakt, keerde hij niet meer terug op topniveau.

Voormalig international Gary Lineker kwam al snel met een reactie. "Banks was een absolute held van mij en van talloze anderen. De winnaar van de wereldcup was een van de beste keepers ooit en een bijzonder aardige man."

Pelé, die zijn inzet in 1970 gekeerd zag worden, omschreef Banks als een "fijn mens" en een "keeper met magie". Op zijn Facebook-pagina schrijft de Braziliaanse legende: "Die redding was een van de beste die ik ooit heb gezien - in het echt, en in alle duizenden wedstrijden die ik sindsdien heb bekeken."

"Maar mijn herinnering aan Banks is meer dan alleen die redding: het is ook de vriendschap. Hij was een aardige en warme man die zo veel heeft gegeven aan de mensen", aldus de 78-jarige Pelé.

STER Reclame