Een mini-voetbalquiz op dinsdag. Wie is de jongste debutant in het maagdelijk wit van Real Madrid?

Het antwoord speelt in de eredivisie, momenteel op huurbasis voor Vitesse. Juist, Martin Ødegaard.

Een tikje moeilijker dan. Wie is de jongste Champions League-debutant van Real Madrid?

Opnieuw is het antwoord te vinden in de eredivisie. Dit maal bij Fortuna Sittard. Zijn naam? José Rodríguez.

Fortunees Rodríguez schreef met debuut tegen Ajax historie namens Real

De 24-jarige Spanjaard speelt sinds deze zomer in Limburg Hij heeft al flink wat clubs op zijn naam staan. Rodríguez staat onder contract bij FSV Mainz 05, maar werd door de Duitsers al eens uitgeleend aan Málaga en Maccabi Tel Aviv, zonder groot succes.

Daarvoor kwam hij uit voor Galatasaray en Deportivo La Coruña, dat hem huurde van Real Madrid, de club waar de middenvelder zijn opleiding genoot en uitgroeide tot de voetballer en persoon die hij nu is.

Terug naar de quizvraag. Met 17 jaar en 353 dagen is Rodríguez nog steeds de jongste speler van Real ooit in de Champions League. Op 4 december 2012 viel hij in Bernabéu tijdens een groepswedstrijd in de 72ste minuut in voor Kaká.

Ronaldo en Mourinho

Het duel was op dat moment al gespeeld. Het stond 3-1 voor Real en de tegenstander had weinig in te brengen. Door een goal van José Callejón twee minuten voor tijd werd het uiteindelijk 4-1 voor de Madrilenen, met spelers als Karim Benzema, Sami Khedira, Raphael Varane, Luka Modric en Cristiano Ronaldo op het veld en José Mourinho als coach op de bank.

En de tegenstander toen? Ajax, het elftal dat woensdag opnieuw de tegenstander van Real is in de Champions League. Destijds was Frank de Boer nog trainer en bestond de voorhoede uit Viktor Fischer, Danny Hoesen en Derk Boerrigter.

Vraag Rodríguez naar die wedstrijd en hij begint te stralen. "Mijn debuut tegen Ajax was het belangrijkste moment van mijn leven. Ik kon niet geloven dat Mourinho het tegen mij had, dat hij mij riep. Ik begon te beven en wist niet wat ik moest doen."

Ondanks zijn vroege debuut blijft het voor de voetballer slechts bij een handvol duels in het eerste van Real Madrid. Maar dankzij die ene wedstrijd tegen Ajax staat zijn naam voor eeuwig in de geschiedenisboeken van de Madrileense voetbalclub.

STER reclame