De autoriteiten op Nova Zembla, in het uiterste noorden van Rusland, hebben maatregelen genomen tegen de tientallen ijsberen die bewoners lastigvallen. Inmiddels is een aantal dieren weggejaagd, zegt een lokale bestuurder tegen Russische media.

Afgelopen zaterdag riepen de autoriteiten de noodtoestand uit op Nova Zembla, omdat zeker vijftig ijsberen rondliepen in en rond Beloesja Goeba, het grootste dorp op de eilandengroep met ongeveer 2000 inwoners.

Op beelden die dorpelingen op sociale media plaatsten, is te zien dat de dieren in afval wroeten en een appartementencomplex binnenlopen. Sommige ijsberen vielen mensen aan.

De eilandbewoners zeggen dat ze in het verleden vaker ijsberen hebben zien lopen, maar nooit in zulke grote groepen. Sommige dorpelingen durfden hun huis niet meer uit.

De afgelopen dagen hebben de autoriteiten bewoners begeleid die hun kinderen naar de crèche brachten. Ook de militairen die in het dorp wonen, werden met een beveiligd transport naar de basis in de buurt gebracht.

Pogingen de dieren weg te jagen, zijn deels geslaagd, vertelt een lokale bestuurder aan Russische media. Inmiddels lopen er nog minder dan vijftig ijsberen bij het dorp. Door het winterse weer is het moeilijk te zeggen hoeveel het er precies zijn.

'Gevolg van klimaatverandering'

De ijsbeer is een bedreigde diersoort in Rusland en dus is het afschieten van de dieren verboden. Toch overwegen de lokale autoriteiten deze maatregel als de groep bij het dorp niet kleiner wordt.

De Russische afdeling van het Wereld Natuur Fonds zegt dat het deels aan klimaatverandering te wijten is dat de ijsberen nu in zulke grote getale naar Beloesja Goeba zijn getrokken. Mogelijk kunnen ze moeilijker voedsel vinden in hun leefgebied.

Nova Zembla ligt boven de poolcirkel, in de Barentszzee en de Noordelijke IJszee NOS

STER reclame