NOS Sport

Nieuwe handbalbondscoach baalt dat hij niet kan werken met 'geweldige' Groot

Snelcursus Engels toont gedrevenheid handbalbondscoach Mayonnade

"Ik ben Emmanuel Mayonnade. Maar alleen mijn moeder noemt mij Emmanuel, dus noem mij alsjeblieft Manu. Ook een stuk makkelijker."

De nieuwe bondscoach van de Nederlandse handbalsters heeft zich voorgesteld. En de verwachtingen zijn hooggespannen. Want met zijn 35 jaar is de Fransman een jonge coach, maar wel eentje met nu al een enorme staat van dienst.

Met zijn club Metz pakte hij in zijn vaderland de afgelopen drie jaar de landstitel. Ook nu staat hij bovenaan. Het is een gedreven man en juist dat sprak Nederland zo aan.

Die gedrevenheid is ook te merken aan zijn manier van praten. Voor een Fransman spreekt Mayonnade een knap woordje Engels. "Zes maanden terug sprak ik nog geen woord Engels, hoor", bekent de coach bij zijn presentatie. "Maar ik weet wat ik wil en daarvoor is het goed om je talen te spreken."

Geen gespreid bedje

Mayonnade weet dat hij niet in een gespreid bedje terechtkomt. Nadat Yvette Broch al was gestopt bij Oranje, kondigde sterspeelster Nycke Groot begin van dit jaar ook aan het bij het Nederlands team voor gezien te houden.

Na die bekendmaking gaf Groot in de video hieronder aan waarom ze had besloten om te stoppen bij Oranje.

Groot: 'Er valt echt een last van mijn schouders'

"Toen ik ging nadenken over Oranje dacht ik: dan kan ik Groot coachen, zij is geweldig", aldus Mayonnade. "Een paar dagen later maakte ze bekend te stoppen. Daar baalde ik wel van, om eerlijk te zijn. We zullen haar gemis als team moeten opvangen."

Gaat de nieuwe coach haar proberen over te halen om terug te keren? "Ik denk dat we haar beslissing moeten respecteren, al is ze natuurlijk altijd welkom. Misschien denkt ze er over een paar maanden wel anders over."

Mayonnade werd bij zijn presentatie vergezeld door aanvoerster Danick Snelder. Ze omschrijft de Fransman als een energieke coach. "Voor mij was het goed om te zien hoe hij langs de lijn staat bij Metz", aldus Snelder.

Danick Snelder en Emmanuel Mayonnade

"Hij komt over als een heel open persoon, die open staat voor ideeën. We zullen doorgaan met bouwen op de basis die we hebben gelegd en daarbij zal hij ook zo zijn eigen ideeën hebben uiteraard."

Overigens is Snelder zelf nog lange tijd uitgeschakeld met een blessure. "Het herstel gaat goed, maar langzaam", vertelt ze daarover. "De hernia is verwijderd, het enige probleem is de uitstraling naar mijn linkerbeen."

Streep door seizoen

De blessure is heftig. Zelfs zo heftig, dat ze even twijfelde of ze überhaupt nog kon terugkeren op niveau. Inmiddels heeft ze daar een positief antwoord op, maar er gaat in potlood wel een streep door het huidige seizoen.

Tijdens de eerste klus van Mayonnade, op vrijdag 22 maart in Groningen tegen Duitsland, zal Snelder dan ook nog niet op het veld verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl