NOS Nieuws

EU-toponderhandelaar Barnier: er moet iets gaan schuiven in Londen

EU-brexit-toponderhandelaar Michel Barnier voert de druk op de Britse premier May op. In Luxemburg suggereerde hij dat ze moet luisteren naar voorstellen van de Britse oppositieleider, Labour-voorman Jeremy Corbyn. Een aantal voorwaarden die Corbyn heeft gesteld aan May noemde Barnier "interessant".

Ook zei hij dat er "iets moet gaan schuiven" bij de Britten:

'Duidelijkheid is nodig bij de Britten'

Corbyn wil dat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie blijft en ook op andere vlakken veel dichter bij de EU blijft. Dat zou ook betekenen dat Londen veel minder de vrije hand krijgt in het bepalen van zijn economische koers en op het vlak van buitenlands beleid.

Barnier herhaalde wat Brussel de afgelopen tijd steevast benadrukt: het brexit-akkoord zoals dat is gesloten met May wordt niet opengebroken. De Fransman herhaalde dat het akkoord de beste garantie is om de brexit ordelijk te laten verlopen, en voegde eraan toe dat de tijd dringt. Het is de bedoeling dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de EU verlaat.

Wij hebben nooit aangestuurd op een brexit, wij hebben nooit een brexit geëist.

Michel Barnier

Over de backstop, waartegen het Britse Lagerhuis te hoop loopt, zei Barnier dat de EU die nog steeds als een "verzekeringspolis" ziet en niet als kenmerkend voor de toekomstige betrekkingen met Londen. De backstop treedt in werking als de EU en het Verenigd Koninkrijk er niet in slagen om in de twee jaar durende overgangsperiode een definitief akkoord te bereiken. Er is dan afgesproken dat het VK in de douane-unie met de EU blijft, en dus de Europese regels blijft volgen en geen eigen handelsdeals kan sluiten.

Zonder backstop zou er een harde grens ontstaan tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (dan niet-EU), wat voor de Britten onacceptabel is.

Wat is toch die backstop? In deze video leggen we het uit:

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Barnier zei in Luxemburg verder dat de bal in Londen ligt. "Wij hebben nooit aangestuurd op een brexit, wij hebben nooit een brexit geëist. De verantwoordelijkheid begon in Londen en ligt nog steeds in Londen."

May's gok

Intussen gaan de gesprekken tussen Brussel en Londen verder, vooral op ambtelijk niveau. May praat over twee weken opnieuw met voorzitter Juncker van de Europese Commissie.

Volgens VK-correspondent Tim de Wit lijkt het erop dat May erop gokt dat parlementariërs uiteindelijk willen voorkomen dat er een no-deal-brexit komt, zonder duidelijke afspraken. May zou twijfelaars in het parlement over de streep kunnen trekken door aanpassingen af te dwingen in de politieke verklaring die naast het brexit-conceptakkoord is opgesteld. De Lagerhuis-leden die eerst tegen stemden, zouden daarmee een 'draai' kunnen verantwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl