'Intense blijdschap' over vrijlating Araibi bij ploeggenoot Van 't Schip

"Drie maanden zit je in spanning, je weet als teamgenoten ook niet echt hoe je kunt helpen, je maakt je zorgen dus nu is de opluchting wel heel groot."

Aan het woord is Davey van 't Schip, ploeggenoot van Hakeem al-Araibi, de voetballer die al een paar maanden vastzit in Thailand. Dat land wilde hem uitleveren aan zijn geboorteland Bahrein. Maar maandagochtend kwam plots het bericht dat Araibi, die speelt bij het Australische Pascoe Vale, zonder aanklacht wordt vrijgelaten.

"Ik was uit eten met mijn vrienden. Een van de jongens zat op Facebook en die zag het staan. Ik kreeg echt kippenvel, je bent intens blij dat je teamgenoot zijn leven weer terug krijgt", aldus Van 't Schip.

Al houdt de zoon van voormalig Ajacied John van 't Schip nog een slag om de arm: "Het schijnt dat toen hij net gevangen was genomen er ook al een ticket voor hem was geboekt, dus ik geloof het eigenlijk pas als ik hem hier op het vliegveld zie morgen."

Gevluchte speler

Dat vliegveld zal het vliegveld van Melbourne zijn. De plaats waar de nu 25-jarige Araibi een nieuw leven begon nadat hij zijn thuisland Bahrein was ontvlucht. Hij was daar aangeklaagd in verband met protesten tegen de regering tijdens de Arabische Lente in 2011 en zou ook gemarteld zijn. De Bahreinse international vluchtte naar Australië en kreeg daar ruim vier jaar geleden een verblijfsvergunning.

Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi vrij

De voetballer staat weliswaar onder contract bij Pascoe Vale FC, maar totdat hij in Thailand werd gearresteerd wisten de meeste ploeggenoten maar weinig van zijn achtergrond. Ook Van 't Schip.

"Ik wist wel dat hij een asielzoeker was. Maar wij wisten niet echt in hoeverre hij gemarteld was of wat zijn achtergrond precies was. Ik kan me voorstellen dat hij doodsbang is geweest dat hij teruggestuurd zou worden naar een land dat hem heeft gemarteld om politieke redenen."

Een week werd drie maanden

Araibi vertrok in november voor zijn huwelijksreis naar Thailand. Hij zou een week wegblijven, dat werden bijna drie maanden. Zijn naam bleek op een internationaal opsporingsbevel te staan waarna hij werd vastgezet. De voetbalgemeenschap in Australië kwam in actie en ook mensenrechtenorganisaties trokken aan de bel.

Aanvoerders Australië voeren actie voor Hakeem Al-Araibi Davey van 't Schip

Afgelopen vrijdag nog vroegen alle aanvoerders uit de hoogste divisie in Australië aandacht voor de situatie van Araibi. Zie hielden voor aanvang van de Australische Supercup voetbalshirts omhoog met nummer 5, het rugnummer van de voetballer.

Van 't Schip is ervan overtuigd dat alle aandacht heeft geholpen. "Zonder de club, en de mensen binnen de club die een hele campagne zijn gestart en druk hebben uitgeoefend op Thailand en Bahrein, was het anders gegaan. Zonder de club was hij nu in Bahrein geweest."

Terug naar het voetbal

Maandagavond wordt Araibi volgens een Thaise zegsman vrijgelaten en kan hij weer terug naar Australië. Donderdag begint de Australische voetbalcompetitie. Van 't Schip zal blij zijn zijn ploeggenoot weer te zien.

"Ik denk dat donderdag iets te vroeg komt voor hem, maar het is mooi dat hij weer zijn hele leven op kan bouwen en het voetbal is daar een groot onderdeel van. Ik neem aan dat hij volgende week weer begint met trainen."

Voor het zover is wacht Araibi nog een warme ontvangst op Australische bodem. "De president van de club stuurt ons zijn vluchtgegevens dus ik denk dat er morgen wel wat jongens op het vliegveld staan", sluit Van 't Schip opgelucht af.

STER reclame