ANP
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Zorgen over trage berging overboord geslagen containers

De berging van de overboord geslagen containers verloopt langzaam door de harde wind van de afgelopen dagen. De Friese organisatie voor natuurbescherming It Fryske Gea en de Waddengemeenten maken zich zorgen over het trage verloop.

André Borsch van het bedrijf dat het afval verwerkt zegt tegen Omrop Fryslân dat hij afgelopen week maar anderhalve container heeft binnengekregen.

Begin januari verloor de MSC Zoe 345 containers. Die liggen grotendeels op de bodem van de zee. Op 18 januari 2019 is gestart met de berging van de zeecontainers op de Noordzee.

'Duurt nog maanden'

Hoe snel dat proces verloopt hangt onder meer af van het weer, de hoeveelheid schepen in de buurt en het getij. Intussen maken instanties zich zorgen over de gevolgen van het ronddrijvende en aangespoelde materiaal op de natuur.

Volgens Rijkswaterstaat gaat de berging niet in een razend tempo. "Het is een gigantische klus die nog maanden gaat duren", zegt een woordvoerder.

Zorgvuldigheid gaat daarbij boven snelheid en de bergingsschepen moeten forse afstanden afleggen. Daarnaast is de operatie afhankelijk van het weer. Zaterdag bleven de schepen aan de wal vanwege de zuidwesterstorm.

Zeebodem in kaart

Het onderzoek van de zeebodem en de vaargeul is afgerond: nu is bekend waar alle containers liggen. Honderd delen van containers zijn inmiddels naar boven gebracht.

Nog steeds spoelt veel troep aan op de Waddeneilanden. Zaterdag was het weer raak door de zuidwesterstorm.

Advertentie via Ster.nl