NOS

De perikelen rond de afzegging van Dick Advocaat als trainer van Feyenoord zorgen voor de nodige beroering aan de tafel van Studio Voetbal.

Advocaat legde afgelopen vrijdag op een persconferentie in niet mis te verstane bewoordingen uit waarom hij geen trek heeft in het trainerschap van Feyenoord.

"Dit is Dick zoals we hem kennen", zegt oud-international Pierre van Hooijdonk. "Al houdt hij wel de deur op een kier."

Deur op een kier

Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS, meent dat Feyenoord op een verkeerde moment is gekomen. "Zijn ontvangst in het Rotterdamse is hem tegengevallen. Dat heeft hij zich aangetrokken."

Toch sluit Feyenoord niet uit dat er nog een tweede gesprek komt met Advocaat, weet Vermeulen. "Ze vlakken hem niet uit. We hebben wel gekkere dingen met Advocaat gehad, kijk naar het bondscoachschap van België."

Geen Van Gaal

Louis van Gaal is volgens Vermeulen in ieder geval geen kandidaat meer. "Feyenoord heeft geen contact met Van Gaal gehad, want dan ga je niet eerst Advocaat benaderen. Dat lijkt me dan niet."

"Het ging in eerste instantie niet om de combinatie Advocaat-Kuijt", voegt Vermeulen eraan toe. "Ook ziet Feyenoord het niet zitten in Phillip Cocu."

Welke trainer moet het dan wel worden? Als die vraag wordt opgeworpen volgt een korte, maar veelzeggende stilte aan tafel.

De nieuwe Feyenoord-trainer: Van Gaal, Kuijt, Cocu of toch nog Advocaat?

Zeer kritisch zijn de analytici ook op Ajax, dat zaterdag bij Heracles Almelo zijn derde competitienederlaag (1-0) leed. Daardoor is de achterstand van de Amsterdammers op koploper PSV naar zes punten gegroeid.

Van Hooijdonk: "Ajax was slecht, maar ik vond Heracles ook gewoon goed. Ze grepen Ajax bij de strot en creëerden veel kansen. En Onana had een offday."

Voormalig voetballer Jevgeni Levtsjenko stelt dat de eenheid weg is bij Ajax. "Ze zijn met andere dingen bezig, het is geen team. Dit heeft ook met de durf van de trainer te maken om eens andere spelers neer te zetten".

Voetbaltrainer John van 't Schip: "Ik vond dat er sprake was van overmoed."

'Het moet clashen bij Ajax'

Van Hooijdonk: "Je ziet sowieso weinig reactie in het veld. In het veld moet het soms clashen tussen spelers als het niet loopt, Maar er gebeurde niets."

"Bij PSV zie je dat wel. Luuk de Jong deinst er niet voor terug om zijn teamgenoten op scherp te zetten", vult Van 't Schip aan.

Vermeulen heeft een andere verklaring: "Wat doen PSV, Feyenoord en Heracles tegen Ajax? Druk zetten. Daarmee kun je Ajax pakken."

"Er valt Ten Hag veel te verwijten", gaat hij verder. "Je kan een keer verliezen, maar niet zo. Hij moet een keer Tadic en Ziyech wisselen en aanpakken. En Frenkie de Jong speelt ook helemaal niet goed. Weg met de heilige huisjes."

'Er is bij Ajax sprake van overmoed'

De tafelheren hebben zich zeer geamuseerd bij FC Utrecht-PSV (2-2), waarin veel te doen was over scheidsrechter Pol van Boekel die bij twee discutabele moment geen strafschop gaf.

Maar er is ook bewondering voor PSV'er Luuk de Jong, die inmiddels op twintig competitiedoelpunten staat. Hij heeft daarmee evenveel competitietreffers gemaakt als in zijn voorgaande twee eredivisieseizoenen.

Bewondering

Vermeulen: "Zonder De Jong was PSV dit niet gelukt. Iedereen bij FC Utrecht werd knettergek van hem. Hij was weer aan het etteren en vasthouden en met de scheidsrechter in de weer. Maar hij is goud waard voor het team. Hoe hij een elftal op sleeptouw kan nemen, fantastisch. Ook na de 2-2 wilde De Jong nog tot de laatste seconde winnen."

Levtsjenko: "Een groot verschil met Ajax. Bij PSV staat een team dat wil winnen."

Van Hooijdonk: "De Jong kan ook fysiek de strijd aangaan met de tegenstanders. Dat is een enorm voordeel."

STER reclame