Demonstranten gooien stenen richting de politie
NOS Nieuws

Demonstranten Haïti bekogelen huis president Moïse

In Haïti zijn duizenden mensen de straat op gegaan tegen de regering van president Jovenel Moïse. Ze verwijten hem dat hij er niet in slaagt om corruptie aan te pakken. Ook zijn ze boos dat de welvaart maar langzaam stijgt. De boze Haïtianen eisen Moïses vertrek.

De demonstranten blokkeerden de toegangsweg naar het huis van de president in Port-au-Prince en gooiden stenen naar het pand. Een vrouw raakte gewond toen lijfwachten van de president haar sloegen.

Armoede

Het is de derde dag op rij dat de Haïtianen demonstreren tegen Moïse. De economie in het straatarme land groeit wel, maar de groei blijft achter bij de rest van de wereld.

Haïti, dat geregeld geteisterd wordt door natuurrampen, sloot tien jaar geleden een akkoord met Venezuela om de economie een impuls te geven. Dat werd gedaan met leningsconstructies voor de import van goedkope Venezolaanse olie. Critici vragen zich af waar de honderden miljoenen, die de samenwerking heeft opgeleverd, gebleven zijn.

Bij de protesten zijn tot nu toe twee mensen omgekomen. Veertien politieagenten raakten gewond.

President Moïse is pas twee jaar aan de macht. De 50-jarige bananenexporteur won de verkiezingen die werden gehouden nadat president Martelly was afgetreden. Aan diens vertrek gingen jaren vol protesten tegen zijn beleid vooraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl