Henk Grol

Judoka Grol grijpt naast brons bij grand slam in Parijs

Henk Grol heeft op de grand slam in Parijs naast een medaille gegrepen in de categorie boven 100 kilogram. De judoka uit Veendam verloor in het duel om brons van de Japanse titelverdediger Kokoro Kageura op ippon.

Grol, de mondiale nummer 9, kwam nog wel op voorsprong, maar werd met nog anderhalve minuut op de klok hard op zijn rug gegooid door de nummer 6 van de wereld.

Grol laat brons glippen bij grand slam in Parijs

In de halve finales was hij ook al tekort gekomen tegen een andere Japanner: Hisayoshi Harasawa, de nummer 21 van de wereld maar ook de winnaar van olympisch brons in 2016. In die partij raakte de 33-jarige Grol steeds vermoeider. Hij trachtte de wedstrijd te vertragen, maar verloor in de golden score, eveneens op ippon.

De 33-jarige Grol had de halve finales bereikt door achtereenvolgens de Zuid-Koreaan Jaegu Youn, Ahmed Wahid uit Egypte en de Duitser Sven Heinle te verslaan. Na zijn zege op Youn op waza-ari hield de Nederlandse troef in de tweede ronde Wahid in een houdgreep. In de kwartfinales versloeg hij Heinle op ippon.

Meyer, Korrel en Catharina stranden

Grol is de enige judoka die zondag wist door te dringen tot de finalerondes. In dezelfde categorie (+100 kilogram) strandde Roy Meyer al in de eerste ronde. Hij verloor van de Cubaan Andy Granda met golden score.

In de klasse tot 100 kilogram moest Michael Korrel in ronde twee zijn meerdere erkennen in Zelym Kotsojev. Hij werd door de judoka uit Azerbeidzjan op zijn rug gelegd (ippon). In dezelfde ronde verloor Simeon Catharina op strafpunten van de Zuid-Koreaan Guham Cho.

Noël van 't End (-90 kilogram) stuitte in de derde ronde van het eerste grandslamtoernooi van 2019 op de Japanner Kenta Nagasawa en verloor daarin op strafpunten. Jasper Smink haalde dat niet. Hij ging in ronde een al onderuit tegen Shoichiro Mukai, ook uit Japan.

Vrouwen zijn ook klaar

Bij de vrouwen moest Marhinde Verkerk in de categorie tot 78 kilogram in de eerste ronde haar meerdere erkennen in de Duitser Luise Malzahn. Ook Karen Stevenson kwam niet verder; ze verloor van de Française Madeleine Malonga.

Sanne van Dijke (-70 kilogram) verloor in ronde twee van Seongyeon Kim uit Zuid-Korea. Hilde Jager ging in dezelfde ronde ten onder tegen de Duitse Miriam Butkereit. Jager kreeg drie straffen en verloor op ippon.