Louis van Gaal Getty

Nu Dick Advocaat heeft bedankt om na de zomer Giovanni van Bronckhorst op te volgen als hoofdtrainer, moet de Rotterdamse club doorschakelen. Maar wie is beschikbaar? En vooral ook: wie wil?

De prestaties in de De Kuip zijn immers ronduit wisselvallig. Na het vertrek van Robin van Persie komende zomer en de beperkte oorlogskas van Feyenoord als het gaat om transfers, is het sportieve perspectief niet bepaald rooskleurig.

Na het telefoontje van Advocaat kwam de directie van Feyenoord vrijdag bij elkaar. Er is werk aan de winkel voor technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Jan de Jong. Wat zijn de opties van de Rotterdamse club?

Louis van Gaal (67)

Lange tijd was het stil rondom Louis van Gaal, maar sinds enkele dagen duikt overal zijn naam op als het gaat om de vacature in Rotterdam-Zuid. Het doet wel een beetje denken aan de overstap van Johan Cruijff naar Feyenoord in de jaren tachtig; een ras-Ajacied in dienst van aartsrivaal Feyenoord.

Is Van Gaal niet gestopt dan? "Het is voor 90 procent zeker dat ik stop. Maar ik kan op dit moment nog niet zeggen dat ik met pensioen ben", zei Van Gaal afgelopen zomer in het VPRO-programma Zomergasten.

'Van Gaal is nog een optie voor Feyenoord'

NOS-commentator Jeroen Elshoff bracht Van Gaal in de uitzending van Eredivisie op Vrijdag ook op tafel. "We horen nergens dat hij heeft afgezegd. We horen het Van Gaal, die moeilijk benaderbaar is, zelf niet zeggen. We horen ook van Feyenoord niet dat hij geen optie is, we gaan er maar vanuit. Ik zeg je: Louis van Gaal speelt nog altijd een rol als optie voor de nieuwe trainer van Feyenoord."

Niet onbelangrijk: Truus, de vrouw van Louis, is Rotterdamse én fanatiek Feyenoord-supporter. En Van Gaal kan prima overweg met Dirk Kuijt voor een eventueel opleidingstraject. Aan de andere kant: Van Gaal leefde lange tijd in onmin met de Rotterdamse supporters na kwetsende spreekkoren.

Henk Fraser (52)

Henk Fraser werkte als hoofdtrainer in de eredivisie bij ADO Den Haag en Vitesse. Dit seizoen staat hij bij eerstedivisionist Sparta onder contract.

Regi Blinker ziet zijn oud-ploeggenoot bij Feyenoord als de ideale kandidaat. "Henk is een Feyenoorder in hart en nieren. En een trainer met een Feyenoord-hart scheelt net weer een paar procent in de acceptatie. Bovendien heeft hij behoorlijk wat ervaring. En ook belangrijk: hij heeft eerder al laten weten graag trainer te worden hier."

Henk Fraser, vorige week op de tribune bij Excelsior-Feyenoord NOS

NOS-commentator Arman Avsaroglu heeft twijfels over Fraser. "Hij kent de club, maar ik twijfel of hij Feyenoord verder kan helpen", aldus Avsaroglu. "Hij is resultaatgericht en Feyenoord wil zich juist meer op de jeugd gaan richten. Daar moet je dan ook een trainer bij zoeken."

Een punt van zorg: Fraser heeft bepaald geen goede band met Stanley Brard, sinds kort weer hoofd opleidingen bij Feyenoord. Brard was verantwoordelijk voor het ontslag van Fraser als jeugdtrainer op Varkenoord in maart 2007.

Maurice Steijn (45)

Direct na het nieuws dat Van Bronckhorst zou vertrekken, dook de naam van Maurice Steijn al op. Hij was hoofdtrainer bij ADO Den Haag en presteert prima als coach van VVV-Venlo. Maar kan hij een stap hoger aan?

"Steijn is een gerespecteerde trainer en doet het goed bij VVV, maar Feyenoord is toch een ander verhaal", zegt Avsaroglu. Rob Jacobs, oud-trainer van Feyenoord: "Steijn heeft een goede uitstraling en weet wat hij wil. Maar goed genoeg voor de top? Ik weet het niet..."

Misschien een pluspuntje: Steijn en Feyenoord-directeur Jan de Jong wonen naast elkaar. En een goede buur is doorgaans beter dan een verre vriend.

Steijn genoemd bij Feyenoord: 'Dat streelt me wel'

"Dat moet niet overdreven worden", stelt Steijn zelf. "We zijn goede bekenden, onze zonen speelden bij ADO Den Haag. Maar we komen niet bij elkaar over de vloer. De laatste tijd zie ik 'm niet zo veel, want ik ben veel in Venlo. Dat mijn naam genoemd wordt? Ik zal eerlijk zijn, dat streelt je natuurlijk wel..."

Phillip Cocu (48) en Erwin Koeman (57)

Technisch directeur Van Geel gaf twee weken geleden aan dat hij 'een trainer met ervaring wil'. Phillip Cocu en Erwin Koeman voldoen zonder twijfel aan deze omschrijving.

Cocu was uitermate succesvol met PSV (drie landstitels, een KNVB-beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal), maar zijn avontuur in Turkije duurde kort. Al na vijftien officiële wedstrijden kon hij bij Fenerbahçe zijn koffers pakken. Toen Anderlecht eind vorig jaar een nieuwe trainer zocht, bedankte Cocu vriendelijk voor de eer. "Phillip wil eerst uitrusten", zei zijn zaakwaarnemer Rob Jansen.

Phillip Cocu bij Fenerbahçe Getty

Erwin Koeman was al eens trainer in De Kuip (2005-2007). De laatste jaren was hij assistent: eerst bij zijn broer in Engeland, in 2018 bij Cocu in Turkije. Na het ontslag van Cocu was Koeman ook nog een tijdje interim-coach.

Ron Jans (60)

Ron Jans stopt na dit seizoen als technisch manager bij FC Groningen. Het lijkt erop dat Jans terug wil naar het trainingsveld. "Ik ben er in anderhalf jaar tijd achter gekomen dat ik meer een stuurder dan een bestuurder ben", zei hij bij de aankondiging van zijn vertrek.

Jans heeft genoeg ervaring in de eredivisie: hij werkte als hoofdtrainer bij FC Groningen, sc Heerenveen en PEC Zwolle. Het avontuur in België bij Standard Luik mislukte: al na elf competitiewedstrijden werd hij de laan uitgestuurd.

1984: Ron Jans (middelste rij, tweede van links) en Martin van Geel (middelste rij, vierde van rechts) op de foto bij Roda JC ANP

Saillant detail: Van Geel en Jans speelden in de jaren tachtig samen bij Roda JC. "Ik kon heel goed met Ron opschieten. We liepen niet de deur plat bij elkaar, maar op de club trokken we veel met elkaar op", aldus Van Geel in 2016. "Ron woonde met zijn vrouw in Kerkrade. Hij was zeer sociaal. Een leuke jongen."

Martin Jol (62) en Henk ten Cate (64)

De één lijkt met pensioen, de ander werkt in het Midden-Oosten. In augustus 2016 diende Martin Jol zijn ontslag in bij Al-Ahly in Egypte. Sinds dit jaar is Jol met zijn broer Cock verantwoordelijk voor het technisch beleid van amateurclub Scheveningen.

Henk ten Cate maakte in de zomer van 2018 bekend te vertrekken bij Al-Jazira en zijn trainerscarrière op 63-jarige leeftijd te beëindigen om meer tijd te kunnen doorbrengen met zijn familie. Maar afgelopen december is hij toch weer als trainer aan de slag gegaan. Dit keer bij Al-Wahda in Abu Dhabi.

Henk ten Cate en Martin Jol tijdens een UEFA-forum in 2009 AFP

Jean-Paul van Gastel (46), Bert Konterman (48) en Kees van Wonderen (50)

Met Van Bronckhorst was een oud-speler van Feyenoord ook als trainer succesvol. In dat kader zijn er nog wel een paar aardige opties te noemen: Jean-Paul van Gastel, Bert Konterman en Kees van Wonderen.

Van Gastel is momenteel assistent van Van Bronckhorst. Van Wonderen was bondscoach bij Oranje onder 17 jaar, maar is nu assistent van bondscoach Ronald Koeman en assistent bij datzelfde Nederlands elftal onder 17 jaar. Konterman is op dit moment de coach van Oranje onder 20 jaar.

Hein Vanhaezebrouck (55)

Een buitenlandse trainer in De Kuip, is dat een idee? De laatste was Gunder Bengtsson, samen met Pim Verbeek. Dat werd een catastrofe: Feyenoord werd onder zijn leiding slechts elfde. De Zweed werkte slechts zestien maanden in Rotterdam; tussen december 1989 en maart 1991.

Hein Vanhaezebrouck bezorgde AA Gent in 2015 de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Zijn avontuur bij Anderlecht duurde slechts een jaar. De Brusselse club stuurde hem weg na tegenvallende resultaten.

Hein Vanhaezebrouck ANP

STER reclame