De eerste demonstranten van Kick Out Zwarte Piet Omrop Fryslân

Het protest tegen de aankomst van Sint-Piter en zijn knecht Swarte Pyt in het Friese dorp Grou is vreedzaam verlopen. Met de luidende kerkklokken op de achtergrond hebben vijftien actievoerders Friese leuzen geroepen als "Swarte Pyt kin net" en "Swarte Pyt is rasisme".

Grou heeft een eigen vorm van sinterklaas. Omdat de 'echte' goedheiligman volgens de legende het dorp altijd vergeet, komt zijn broer in februari naar het Friese dorp. Met veel pakketjes en een helper Swarte Pyt.

De traditie bestaat al heel lang. Het protest is van recenter datum. In 2016 werd voor het eerst in Grou gedemonstreerd door Kick Out Zwarte Piet, toen met 25 mensen. Vanochtend waren het er vijftien. Na eerdere bemiddeling van burgemeester Ferd Crone gebeurde dat midden in een weiland, aan de overkant van het water waar Sint-Piter en zijn gevolg aankwam.

Megafoon doet het goed

De actiegroep was aanvankelijk niet blij met het protestvak buiten het dorp, maar actievoerster Joyce Beukema zei bij Omrop Fryslân dat haar doel toch was bereikt. "Je kunt ons zien en je kunt ons horen. Het waait hard, maar de megafoon doet het goed. Het is hier veiliger dan in het dorp. Maar ik had het wel mooi gevonden als we een stilteprotest hadden kunnen houden in het dorp."

Ook Crone kijkt tevreden terug. "Er is niks gebeurd, en ik ben blij dat het goed is gegaan", aldus de burgemeester. "De demonstranten hebben zich aan de spelregels gehouden. Het was een van de leukste intochten, iedereen was vrolijk, het zonnetje was erbij, maar het was wel koud. De kinderen stonden vooraan en de ouders verderop, zo hoort het ook, want het is een kinderfeest. En er waren veel ouderen, want het is tegelijk een reünie."

Sint Piter arriveert, op de achtergrond de actievoerders Omrop Fryslân

STER reclame