1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Vijf aquarellen Hitler onder de hamer, 63 andere worden onderzocht op echtheid

Vijf met A. Hitler ondertekende aquarellen gaan vandaag onder de hamer bij een veilinghuis in het Duitse Nürnberg. Een van de werken, dat een zicht op een bergmeer voorstelt, heeft een beginprijs van 45.000 euro.

Eerder deze week nam het Duitse Openbaar Ministerie bij het veilinghuis 63 kunstwerken in beslag. Ook deze aquarellen, tekeningen en schilderijen zijn gesigneerd met A. Hitler of A.H., maar er bestaat twijfel over de echtheid. 26 van die werken zouden volgens de catalogus vandaag ook worden geveild. Ze werden aangeboden door 23 verschillende eigenaren.

Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt nu eerst de echtheid van de in beslag genomen schilderijen en tekeningen. Als het inderdaad om vervalsingen gaat, wordt onderzocht in hoeverre de eigenaren hiervan op de hoogte hadden kunnen zijn.

AFP
Ook een rieten stoel met een swastika gaat vandaag onder de hamer

Niet alleen de vijf aquarellen worden vandaag geveild. Ook een rieten stoel waarin een swastika is verwerkt, is te koop. De stoel zou eigendom zijn geweest van Adolf Hitler.

Volgens Stephan Klingen van het Centraal Instituut voor Kunstgeschiedenis in München bestaat er een lange traditie van handel in objecten die te maken hebben met het nazisme. Hij verwacht dat door die belangstelling vervalsingen zullen blijven opduiken.

De burgemeester van Nürnberg noemt de veiling van vandaag stijlloos en smakeloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl