Geneesmiddelen worden voortaan gescand voordat een patiënt ze meekrijgt
NOS Nieuws

Apothekers niet blij met nieuw veiligheidssysteem: 'Met kanon op mug schieten'

Medicijnen die echt lijken, maar vervalst blijken te zijn. Volgens de EU is dat een groot probleem en daarom treedt morgen een nieuw Europees veiligheidssysteem in werking. Het codeersysteem is volgens branche-organisatie NMVO hard nodig en waterdicht, maar apothekers zijn op zijn zachtst gezegd niet enthousiast.

De afgelopen vier jaar is er volgens de NMVO 400 keer vervalste medicatie gevonden in de EU. Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen zonder werkzame stof, met te veel of te weinig of juist met een verkeerde stof erin. En dat kan gevaar opleveren voor patiënten.

"Criminelen maken deze medicijnen", legt Martin Favié van de NMVO (Stichting Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie) uit. "Vaak zijn het dure medicijnen, maar soms ook goedkopere, want als er grote omzetten zijn, is dat ook interessant voor deze mensen."

Nierkanker

Hij geeft een voorbeeld uit Nederland: "Vorig jaar werd er een vervalst medicijn ontdekt voor de behandeling van nierkanker. Daar bleek geen werkzame stof in te zitten. Dat werd bij toeval ontdekt, omdat een arts dacht: hoe kan het nou dat die patiënt niet reageert op dit middel?"

Hoe vaak er vervalste medicijnen worden aangetroffen in Nederland, weet Favié niet. Daar zit volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers de crux. "Vervalsingen bij normale apotheken komen hier eigenlijk bijna niet voor", zegt apotheker Bart van den Bent van de NVZA, "Dit systeem is als met een kanon op een mug schieten."

En dan ook nog op de verkeerde mug, als je het hem vraagt. Volgens Van den Bent komt het gros van de vervalste medicijnen het land namelijk binnen omdat mensen de middelen bestellen via internet.

Prijsverhogingen en tekorten

Het nieuwe systeem kost de apotheken duizenden euro's. Van den Bent: "In Nederland hebben de laatste jaren een of twee gevallen gehad en we krijgen nu enorm veel administratieve last. Wij schatten dat het 18 miljoen euro gaat kosten."

Hij vreest prijsverhogingen en tekorten van bepaalde medicijnen door de invoer van het nieuwe systeem. "Fabrikanten moeten ook investeren in deze maatregel. Voor sommige wordt het doosje te duur met zo'n code erop. Dan zeggen ze misschien wel: dit middel gaan we niet meer maken."

Favié erkent dat investeringen nodig zijn van apothekers, groothandel en de industrie. "Maar uiteindelijk is dat om de patiënten te beschermen." Hij voorziet anders een groei van het probleem. "Ik denk dat het een goede stap is. Over een paar jaar vindt iedereen het vanzelfsprekend dat we dit doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl