Emmanuel Mayonnade, de nieuwe bondscoach van de Nederlandse handbalsters Getty

De Nederlandse handbalsters hebben een nieuwe bondscoach. De Fransman Emmanuel Mayonnade volgt de Deense Helle Thomsen op, die eind december vertrok nadat zij het met het Nederlands Handbalverbond (NHV) niet eens was geworden over een nieuw contract.

De 35-jarige Mayonnade treedt per direct in dienst en heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hij gaat het bondscoachschap combineren met zijn werkzaamheden als trainer bij de Franse topclub Metz.

"Ik ben blij en vereerd dat ik deze functie mag gaan vervullen", vertelt Mayonnade. "Nederland heeft veel goede speelsters, waar ik met mijn club Metz vaak tegen heb gespeeld. Ik ken de kwaliteiten van de speelsters, heb een duidelijk plan voor ogen en kijk ernaar uit om met hen samen te werken."

Technisch directeur van het NHV Paul van Gestel roemt de tactische kwaliteiten van de Fransman. "Hij is een tactisch en analytisch sterke coach. Dat is belangrijk in de beperkt aantal weken (acht, red.) dat we de dames bij elkaar hebben."

Van Gestel: 'Mayonnade is een tactisch en analytisch sterke coach'

Met zijn club veroverde Mayonnade de afgelopen drie jaar de landstitel en gaat hij ook dit seizoen ongeslagen aan de leiding in de sterke Franse competitie.

Ook presteert hij met Metz goed in de Champions League, waarin kwalificatie voor de kwartfinales dichtbij is. Mayonnade werd vier keer verkozen tot beste coach van de Franse competitie (2010, 2016, 2017 en 2018).

Zestien kandidaten

De positie van bondscoach van Oranje was zeer geliefd; zestien gegadigden meldden zich bij het NHV. Op die lijst prijkten namen van internationaal zeer gerespecteerde coaches, maar Mayonnade was één van de kandidaten die er direct uitsprong bij de bond.

Ook de speelsters van het Nederlands team staan achter de keuze. De spelersraad, bestaande uit aanvoerder Danick Snelder, Lois Abbingh en Debbie Bont, heeft aangegeven het eens te zijn met de aanstelling van de Fransman.

Snelder: "We zijn blij dat we van start kunnen met deze nieuwe bondscoach. 'Manu' heeft veel zin om met ons aan de slag te gaan en kijkt met een frisse blik naar het team. Hij heeft bij Metz laten zien waar hij toe in staat is en wij hopen dat samen met hem bij het Nederlands team door te zetten."

De Nederlandse handbalsters veroveren brons op het EK in Frankrijk EPA

Zijn eerste wedstrijd als bondscoach is op vrijdag 22 maart in Groningen tegen Duitsland. Het eerste eindtoernooi onder zijn bewind is het WK van 2019, dat in december in Japan plaatsvindt.

Wie is Mayonnade?

Mayonnade wordt in Frankrijk, waarvan de nationale vrouwenploeg regerend wereldkampioen en Europees kampioen is, gezien als een talentvolle coach. Hij is ambitieus, rustig, heeft charisma en wordt gezien als tactisch sterk. De Fransman zal de Nederlandse ploeg graag het bekende dynamische en creatieve handbal willen laten spelen.

Mayonnade is iemand die naar eigen zeggen ziek is van een nederlaag. "Ik adem handbal. Ik moet elke dag een groep trainen en die dingen bijleren", zei hij eens.

Zijn (groot)ouders waren ook actief in de sport. Al op jonge leeftijd was Mayonnade te vinden op het handbalveld. "Handbal zit in mijn bloed." Aan de hand van zijn oom en coach Dominique trainde hij als tiener mee met het eerste damesteam van Mios-Biganos, de club uit zijn geboorteplaats, onder de rook van Bordeaux.

Helle Thomsen, voormalig bondscoach van Oranje EPA

'Ik hou van coachen'

Bij Mios-Biganos heeft hij naar eigen zeggen veel geleerd. Over het groepsproces, maar ook over hoe zijn oom als trainer te werk ging. Toen al was hij gecharmeerd van het trainersvak. "Ik hou van het coachen, het zit in mij. Ik begreep als speler ook altijd de keuzes die coaches maakten, zelfs als het in mijn nadeel was."

Op 21-jarige leeftijd moest Mayonnade na drie knieoperaties noodgewonden stoppen met handbal. Twee jaar later startte hij zijn trainerscarrière. Met Mios-Biganos won hij in 2009 de finale van de Franse beker van zijn huidige werkgever, Metz.

Bij Metz, waar hij sinds december 2015 coach is, heeft hij laten zien samen te kunnen werken met sterren. Hij werkt er succesvol samen met acht internationals van de Franse nationale ploeg.

STER reclame