Roest klaar om te vlammen, wie zien we vandaag nog meer bij WK afstanden?

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Roest voelt de ogen op zich gericht bij WK afstanden
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De schaatstempel van Inzell staat vanaf vandaag vier dagen in het teken van de WK afstanden. Er wordt direct groots afgetrapt met de teamsprint (mannen en vrouwen), de 3.000 meter (vrouwen) en de 5.000 meter (mannen).

Aan de start van de vijf kilometer staan Jorrit Bergsma, Patrick Roest en Sven Kramer. Die laatste veroverde vorige maand in Collalbo zijn tiende Europese allroundtitel en won op het Italiaanse buitenijs onder andere de 5.000 meter. Kramer, die dit seizoen lange tijd kampte met een pijnlijke rug, troefde bij de Europese titelstrijd concurrent en teamgenoot Roest af.

Genoeg motivatie bij Roest

Roest, regerend wereldkampioen allround, is gebrand op een goed resultaat. Bij zijn eerste WK afstanden eindigde hij buiten de medailles op de 1.500 meter en bij de Spelen in Pyeongchang moest hij genoegen nemen met zilver op die afstand. Genoeg motivatie dus voor de 23-jarige Lekkerkerker.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Roest: 'Op 5.000 meter heb ik meeste kans op goud'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Pedersen ziet zichzelf als uitdager van de Nederlanders

Roest, Kramer en Bergsma kunnen vanuit het buitenland stevige competitie verwachten van de Russen Aleksandr Roemjantsev en Danila Semerikov en Sverre Lunde Pedersen. De Noor won vorige week de 5.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hamar.

Bord op schoot

De eerste rit op de 5.000 meter start om 17.55 uur. In het derde paar verschijnt met Bergsma de eerste Nederlandse troef op de baan. Hij rijdt tegen de Wit-Rus Vitali Mikhailov. Titelhouder Kramer treft in rit zeven de Italiaan Davide Ghiotto, terwijl Roest het in het tiende en laatste paar moet opnemen tegen de Duitser Patrick Beckert.

De races zijn, zoals alle afstanden op de WK, rechtstreeks te volgen via NPO 2, NOS.nl en in de NOS-app.

Wie komt wanneer in actie op eerste dag WK afstanden

Tijd Afstand Nederlandse deelnemers
16.00 uur teamsprint (vrouwen) Letitia de Jong, Jutta Leerdam, Janine Smit, Sanneke de Neeling (reserve)
16.15 uur teamsprint (mannen) Ronald Mulder, Kjeld Nuis, Kai Verbij, Thomas Krol (reserve)
16.45 uur 3.000 meter (vrouwen) Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong, Ireen Wüst
17.55 uur 5.000 meter (mannen) Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Patrick Roest

Bij de vrouwen verschijnen op de 3.000 meter namens Nederland drievoudig wereldkampioene Ireen Wüst, olympisch kampioene Carlijn Achtereekte en Europees kampioene allround Antoinette de Jong op het ijs.

Wüst had een minder fijne voorbereiding op het seizoen door het overlijden van haar hartsvriendin Paulien van Deutekom en eindigde bij de EK allround in Collalbo buiten de topdrie. Geduchte concurrenten voor de Nederlandse vrouwen zijn de Tsjechische Martina Sábliková en de Canadese Isabelle Weidemann.

Wüst snel aan de beurt

Om 16.45 uur gaan Achtereekte en de Noorse Sofie Haugen als eersten van start in de Max Aicher Arena, een rit later al gevolgd door Wüst en Ida Njatun, eveneens uit Noorwegen. Antoinette de Jong, bij de NK afstanden eind december de beste, rijdt in het zevende paar tegen de Japanse Ayano Sato.

De tiende en laatste rit is voor de Tsjechische Martina Sáblíková, viervoudig titelhoudster maar in 2017 bij de vorige WK afstanden de mindere van Wüst, en Marina Zoejeva uit Wit-Rusland.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ook de schaatsers weten: de WK afstanden volg je via de NOS

Al ruim voor die tijd zijn de eerste Nederlanders in actie gekomen. Om 16.00 uur wordt de WK afstanden afgetrapt met de teamsprint voor de vrouwen. Voor Nederland komen Letitia de Jong, Jutta Leerdam en Janine Smit in de vierde en laatste rit op het ijs. Tegenstander is de ploeg van Italië.

De teamsprint voor de mannen volgt een kwartier later, waarbij Ronald Mulder, Kjeld Nuis en Kai Verbij zullen strijden om het goud. Zij nemen het in de slotrit op tegen Polen.

NOS

STER Reclame