NOS Nieuws

EU-topman Tusk: speciale plaats in de hel voor radicale brexiteers

Tusk haalt uit naar brexiteers zonder plan

Voorzitter Donald Tusk van de Europese raad van regeringsleiders heeft fel uitgehaald naar de Britse radicale voorstanders van een brexit. Na zijn onderhoud met de Ierse premier Varadkar zei Tusk "dat ik me afvraag hoe die speciale plaats in de hel eruitziet voor degenen die de brexit hebben aangemoedigd, zonder een idee te hebben hoe dat zou moeten gebeuren".

Het kantoor van premier May in Downing Street vraagt zich in een reactie af of Tusk denkt dat dergelijke taal helpt bij het vinden van een oplossing. Brexiteers die zich aangesproken voelen noemen Tusks woorden arrogant.

Tusk denkt dat het nog altijd mogelijk is een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te regelen. Hij zei dat hij alles zal doen wat binnen zijn vermogen ligt om dat voor elkaar te krijgen.

Daarvoor zou morgen de basis kunnen worden gelegd bij het bezoek van premier Theresa May aan Brussel. Ze is door het Lagerhuis naar Brussel gestuurd met de opdracht het brexit-akkoord open te breken. De EU-leiders hebben een- en andermaal gezegd dat dat geen optie is.

Fiasco

Vijftig dagen voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie nemen de zorgen toe dat dat op een ongeordende manier zal gebeuren, het no-deal scenario.

Gisteren liet de woordvoerder van Commissie-voorzitter Juncker weten dat de EU afwacht met welke voorstellen May naar Brussel komt. Tusk zei dat de 27 EU-lidstaten geen nieuw voorstel zullen doen. Hij hoopt op realistische suggesties van May om uit de impasse te komen. Tegelijkertijd zegt zijn gevoel "dat we voorbereid moeten zijn op een fiasco".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl