AFP

President Trump heeft in zijn State of the Union een verzoenende toon aangeslagen richting de Democraten, maar in de ruzie over een muur op de grens met Mexico hield hij voet bij stuk. "Ik laat hem bouwen", zei Trump over de grensmuur die volgens hem illegale immigratie moet voorkomen. De Democraten willen voor die muur geen geld vrijmaken.

Trump hield de State of the Union, een van de belangrijkste politieke toespraken van het jaar, voor het voltallige Amerikaanse Congres. Hij maakte er ook bekend dat hij op 27 en 28 februari in Vietnam een nieuwe ontmoeting heeft met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

In de State of the Union ging Trump onder meer in op de muur die hij wil bouwen op de grens met Mexico, maar ook Noord-Korea kwam aan bod:

Trump: ik zal die muur laten bouwen

Het was de eerste keer dat Trump het Congres toesprak sinds de Democraten de meerderheid hebben veroverd in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat is nog wel in handen van de Republikeinen.

Trump begon zijn jaarlijkse speech met een oproep. "Miljoenen burgers kijken nu naar ons, in de hoop dat we niet als twee partijen zullen regeren, maar als één natie", zei hij. Ook zei hij dat hij met het Congres wil samenwerken.

De grenskwestie was een hoofdthema van de State of the Union. Trump ging minutenlang in op de gevaren van grootschalige immigratie. Volgens hem leidt die tot criminaliteit en slechtere leefomstandigheden voor Amerikanen.

De president riep de Democraten op om zijn plannen voor een grensmuur alsnog te steunen. "Muren werken en muren redden levens. Dus laten we samenwerken en een compromis sluiten."

"Hij deed toch weer een poging om die muur te verkopen, in het hol van de leeuw dit keer", zegt correspondent Wouter Zwart over de toespraak. "Hij stond hier voor het eerst voor een zaal waar de meerderheid tegen hem was. Dat verandert enorm de sfeer, dat was bijzonder om te zien."

In het eerste deel van de State of the Union hamerde Trump vooral op economische successen. Volgens de president is de werkloosheid in de Verenigde Staten de laagste in een halve eeuw en zijn meer dan vijf miljoen Amerikanen daardoor niet langer afhankelijk van voedselbonnen.

Tegelijkertijd waarschuwde hij dat de economische voorspoed gevaar loopt door "belachelijke partijdige onderzoeken", een verwijzing naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

Die kijkt naar de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Belangrijk onderdeel van Muellers onderzoek is in hoeverre het campagneteam van Trump zich met de Russen heeft ingelaten.

Trump stond ook stil bij de aanslag op de synagoge in Pittsburgh, vorig jaar oktober. Hij eerde een SWAT-officier en een overlevende

Applaus en 'happy birthday' voor politieheld en overlevende aanslag Pittsburgh

Er waren momenten dat Trump van alle aanwezigen applaus kreeg. "Bijvoorbeeld toen hij het had over lagere medicijnprijzen", zegt Wouter Zwart.

De president stond ook stil bij het toenemende aantal werkende vrouwen en bij honderd jaar vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten. "We hebben nu meer vrouwen in het Congres dan ooit tevoren", zei Trump. Veel Democratische vrouwelijke afgevaardigden waren gekleed in het wit - de kleur van de beweging voor kiesrecht van vrouwen - en applaudisseerden luid.

De vrouwen in het Congres wilden een statement maken. "Het dragen van wit is een respectvolle boodschap van solidariteit met vrouwen door het hele land, en een belofte dat we onze zwaarbevochten rechten niet zullen verliezen", zei Democraat Lois Frankel.

Democratische vrouwelijke Congresleden tijdens de State of the Union AFP

STER reclame