De opgestapte wethouder Adriaan Visser ANP

De Rotterdamse wethouder Visser (D66) is met onmiddellijke ingang opgestapt. De reden is dat hij gelekt heeft uit een vertrouwelijk document. "Ik heb daarbij gehandeld in een emotionele opwelling, wat onverstandig was. Dat had ik niet moeten doen", schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Het door Visser naar journalisten gelekte vertrouwelijke stuk zou over de presentatie in 2009 van het mislukte vastgoedproject Schiekadeblok zijn gegaan. Voordat hij in het college kwam, was Visser daar als gemeenteambtenaar bij betrokken. De Rotterdamse rekenkamer leverde vorige week forse kritiek op de rol die Visser heeft gespeeld. In de brief aan de raad schrijft Visser dat hij geprobeerd heeft de beeldvorming over hem bij te sturen.

Visser zegt dat hij burgemeester Aboutaleb zaterdag zelf op de hoogte heeft gebracht van het lekken van het stuk. Vandaag sprak hij met collega-wethouders. Daarin zou hij "begrip en steun" hebben ervaren. "Desondanks ben ik zelf tot de slotsom gekomen dat ik voor mezelf geen mogelijkheid meer zie om de stad Rotterdam als wethouder te dienen", schrijft hij in zijn ontslagbrief.

Visser was wethouder van Financiën, organisatie, haven en grote projecten. Zijn vertrek is een behoorlijke aderlating voor het college. Hij ging over moeilijke onderwerpen als Feyenoord City, de Hoekse Lijn en de verkoop van de aandelen Eneco. Visser zat sinds 2014 in het college.

STER reclame