Paus Franciscus zwaaide de gelovigen in het stadion toe
NOS Nieuws

Paus spreekt katholieke migranten in Abu Dhabi moed in

Paus Franciscus heeft in Abu Dhabi een openluchtmis opgedragen voor 180.000 gelovigen. Nooit eerder vond zo'n grote christelijke dienst plaats op het Arabisch schiereiland, waar de islam in alle landen staatsgodsdienst is.

In een voetbalstadion en via schermen rondom het complex hoorden de aanwezigen hoe de kerkvorst hen moed insprak en verzekerde dat het geloof hen zou steunen. Tegen de toegestroomde katholieke migranten, merendeels uit de Filippijnen, die in de islamitische emiraten veelal ongeschoold werk doen, zei Franciscus dat het "zeker niet eenvoudig is om zo ver van huis te moeten wonen".

Ook zei hij dat Christus "niets luxueus had neergezet" en een eenvoudig leven voorstond, een verwijzing naar de eenvoudige leefomstandigheden van de migranten tussen een bevolking die in weelde baadt.

Migranten maken zo'n 80 procent uit van de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens cijfers van het Vaticaan, de ministaat waar de paus aan het hoofd staat, wonen er meer dan 900.000 katholieken in de emiraten. Zij kunnen hun geloof belijden in kerken, maar mogen dat niet in de openbaarheid doen. In buurland Saudi-Arabië zijn niet-islamitische gebedshuizen verboden.

Gelovigen bij de pauselijke mis in Abu Dhabi

De kerkdienst vormde de afsluiting van het driedaagse pausbezoek aan Abu Dhabi. Eerder ondertekende Franciscus samen met een van de hoogste autoriteiten van de islam, sjeik Ahmed al-Tayeb, een verklaring waarin ze zich uitspreken tegen extremisme en terrorisme. Na de kerkdienst is de paus naar het Vaticaan teruggekeerd.

Ook zijn volgende buitenlandse reis gaat naar een overwegend islamitisch land, Marokko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl