NOS Nieuws

'Helft ouders denkt te weten wat kind op smartphone doet'

Ruim de helft van de Nederlandse ouders denkt te weten wat hun kinderen doen op hun smartphone. De ouders gaan hierover in gesprek met hun kroost of maken gebruik van een fysieke controle, door bijvoorbeeld de gps te volgen.

Dat blijkt uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die toezien op veilig internetgebruik.

Flinke stappen gezet

In de opvoeding is online gedrag steeds vaker onderwerp van gesprek, zegt Marjolijn Bonthuis van het overkoepelend onderzoekscentrum. "Nederlandse ouders hebben hierin flinke stappen gezet." 56 procent van de ondervraagde ouders zegt wekelijks een gesprek over online gedrag te voeren. Voor het onderzoek werden 1085 ouders van kinderen tussen 12 en 17 jaar ondervraagd, en 1012 jongeren in diezelfde leeftijdsgroep.

Er zijn ook ouders die fysiek de telefoon controleren. "Sommige ouders kunnen bijvoorbeeld met hun eigen vingerafdruk de telefoon openen van hun kind", legt Bonthuis uit. "Ook zie je dat als kinderen ouder worden ouders hen via gps volgen. Zeker 's nachts als kinderen uitgaan en nog niet thuis zijn, willen ze weten waar ze zijn. Ze maken zich ongerust."

Pesten en dreigen

Maar een aantal ouders vrezen vooral dat hun kinderen onvoorbereid filmpjes tegenkomen over geweld of porno, en kijken daarom mee welke apps en andere inhoud er worden gedownload.

De helft van de ouders maakt zich zorgen over online dreigementen of pesterijen. Dat lijkt terecht, want ruim een kwart van de jongeren zegt weleens gepest te zijn en een op de drie ontving al eens een dreigement via WhatsApp, bijvoorbeeld om geld over te maken om nare gevolgen te voorkomen.

"Voor kinderen is er geen verschil tussen hun online- en hun offline-wereld en ze maken daar veel mee, ook niet-leuke dingen. En dan is het fijn als je daar met je ouders over kunt praten", zegt Bonthuis. "Ik denk dat ouders het onlinegedrag nu echt onderdeel maken van hun opvoeding. Dat was jarenlang niet zo, dan keken ze een beetje weg."

Meisjes vaker doelwit

Meisjes blijken veel vaker dan jongens bestookt te worden met vervelende berichten online. Zo maakt 40 procent melding van kettingbrieven met dreigementen, tegen 24 procent van de jongens. Ook worden ze aanzienlijk vaker online lastiggevallen, gepest en geconfronteerd met informatie die schrik aanjaagt.

Kinderen hebben natuurlijk recht op privacy, erkent Bonthuis, vooral naarmate ze ouder worden. "Maar in dit onderzoek geven ze aan dat ze een keer per week in gesprek gaan niet erg vinden. Ze vinden de controle op deze manier niet vervelend. Maar zolang het maar bij deze ene dialoog blijft, vaker willen ze niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl