Vorige week zondag ontstond een ravage na een gasexplosie
NOS NieuwsAangepast

Deel evacués explosie Den Haag voorlopig nog niet terug

Bewoners van zes woningen naast de appartementen die ruim een week geleden werden verwoest bij een explosie in Den Haag, kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. De gemeente heeft dat bekendgemaakt.

Vorige week zondag ontstond een ravage bij een gasexplosie in een appartement in de Jan van der Heijdenstraat. Vier mensen moesten onder het puin vandaan worden gered. In totaal raakten tien mensen gewond.

Drie appartementen werden zo zwaar getroffen dat ze zijn gesloopt, maar ook tientallen omringende woningen liepen schade op en werden ontruimd. De afgelopen week konden veel bewoners terugkeren.

Niet alleen de meeste woningen zijn inmiddels veilig verklaard, ook de Jan van der Heijdenstraat is gisteren weer opengesteld voor het verkeer. Het onderzoek van de politie in de appartementen is klaar. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak was van de explosie.

Monsterklus

Voor de hulpverleners was het vooral een monsterklus om de 28-jarige Sharwin, die in de kelder lag, veilig onder het ingestorte puin vandaan te halen.

Omdat het zo ingewikkeld was, werden specialistische technische hulpverleners uit het Gelderse Beusichem erbij gehaald. Dat team heeft grote scharen om materialen weg te knippen, en ook een betoncrusher om beton te verpulveren.

Na bijna acht uur wisten de hulpverleners bij Sharwin te komen. Arie van Dooijweert van het Gelderse team: "In het begin hebben we hem door te schreeuwen kunnen bereiken. Later hebben we een portofoon naar hem toe geschoven met een lange stok."

Zijn college Frank van Ewijk zegt bij Omroep West: "Sharwin was onder zijn eigen bed beland en lag met zijn benen bekneld. Hoe dichterbij we kwamen, hoe meer drang de man had om weg te komen. Hij vroeg zelfs om een zaag om zich los te zagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl