NOS Nieuws

Nabestaanden eisen 360.000 euro na dodelijke koeienaanval

Nabestaanden van een Duitse vrouw die in 2014 in Oostenrijk overleed na door koeien te zijn aangevallen, eisen 360.000 euro van de eigenaar van het beest. Hij heeft niet aan zijn zorgplicht als veehouder voldaan, zeggen ze.

De rechtszaak loopt al jaren. De 45-jarige toeriste uit Bad Dürkheim liet in juli 2014 haar hond uit in het Pinnisdal en werd door een koe aangevallen. Die zag de hond waarschijnlijk als bedreiging voor haar kalf. De vrouw werd door meerdere runderen vertrapt en overleed ter plekke aan haar verwondingen. Enkele maanden na het incident begon het Oostenrijkse Openbaar Ministerie een zaak tegen de boer.

Geen waarschuwingsborden

Een vrouwelijke getuige heeft vandaag op zitting verklaard dat er geen waarschuwingsborden stonden in de buurt van de koeien op de dag van het incident. Zij wandelde samen met haar man, kinderen en twee honden langs dezelfde koeien, kort voor de dodelijke aanval.

Ook zij werd aangevallen. Ze werd op de horens genomen door een van de beesten waarna de andere runderen haar insloten. De vrouw zei dat ze het kan navertellen omdat haar man de koeien kon wegjagen door hard te schreeuwen. Zij zegt dat de waarschuwingsborden pas een dag later zijn geplaatst.

Honden aanlijnen

De boer zegt dat er wel degelijk waarschuwingsborden stonden en wordt daarin gesteund door een getuige die een deel van het dodelijke incident heeft gezien. De man zegt dat er borden stonden waarop werd gewaarschuwd voor koeien die recent hadden gekalfd.

Sinds het dodelijke incident zijn door Tirol maatregelen genomen. Honden moeten nu aangelijnd worden uitgelaten. Eigenaren wordt op het hart gedrukt om de lijn los te laten als een koe aanvalt. In geen geval moeten ze proberen om hun huisdier te beschermen.

Het is niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl