Wethouder Jorke van der Pol dient morgenavond zijn ontslag in
NOS NieuwsAangepast

VVD stapt uit coalitie Rijswijk om klimaatmaatregelen

De VVD in Rijswijk, Zuid-Holland, is uit het college van B en W gestapt vanwege klimaatmaatregelen. Coalitiepartners GroenLinks en WIJ.Rijswijk willen dat het voorstel morgen wordt behandeld in de gemeenteraad, maar de VVD vindt dat veel te snel.

In de zogenoemde Energievisie is de ambitie vastgelegd dat Rijswijk in 2040 energieneutraal moet zijn. Om dat bereiken moet de hele gemeente van het aardgas af. Welke maatregelen daarvoor precies worden genomen, is nog niet vastgelegd.

De VVD wil eerst de landelijke discussie over het klimaatakkoord afronden zodat er een duidelijk beeld is van de gevolgen voor de burger. "De 600 voorstellen worden nog doorgerekend door het Centraal Planbureau. Er komt nog een debat in de Tweede Kamer en er moet nog een akkoord komen tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Rijk over hoe we het gaan doen", zegt fractievoorzitter Coen Sleddering.

Haastige spoed

Volgens Sleddering is de VVD niet tegen energiemaatregelen zelf, maar gaat het om het proces. De partij zegt dat GroenLinks en WIJ.Rijswijk de maatregelen erdoorheen willen drukken. "Ze negeren de wens van een groot deel van de gemeenteraad om niet vooruit te lopen op landelijke afspraken. Haastige spoed is zelden goed. Alle verhalen veroorzaken een hoop onrust bij de burgers."

De VVD levert één wethouder in Rijswijk, Jorke van der Pol. Hij biedt morgenavond zijn ontslag aan in de gemeenteraad. De coalitie bestaat nu nog uit GroenLinks, Wij.Rijswijk en D66. Deze partijen hebben geen meerderheid in de Rijswijkse gemeenteraad.

Buitenspel

Sleddering is niet bang dat VVD zichzelf nu buitenspel heeft gezet in de besluitvorming over het klimaat. De oppositiepartijen zijn het eens met de VVD en daarmee is er in de gemeenteraad geen meerderheid voor de Energievisie.

Hij vindt het wel jammer dat de VVD de beslissing om uit de coalitie te stappen heeft moeten nemen. "Het is een zware beslissing geweest. Zeker omdat de VVD al sinds jaar en dag in het gemeentebestuur van Rijswijk zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl