1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Patiëntenstop in ziekenhuis Sneek door verziekte sfeer

De polikliniek reumatologie van het Antonius Ziekenhuis in Sneek neemt al een half jaar geen nieuwe patiënten meer aan vanwege een verziekte werksfeer. Dat bevestigt het ziekenhuis naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Een van de drie medisch specialisten heeft bij de bedrijfsarts melding gemaakt van 'pesten en intimidatie', blijkt uit een brief die de krant in bezit heeft. Ze zit al driekwart jaar thuis.

Spanningen

"We hebben al jaren een goedlopende polikliniek Reumatologie en hadden uitbreiding nodig. Die hebben we gevonden, maar na verloop van tijd bleek dat de samenwerking tussen de drie reumatologen niet goed verliep. Dat veroorzaakte spanningen", vertelt bestuursvoorzitter Marcel Kuin van de Antonius Zorggroep in het NOS Radio 1 Journaal.

Omdat coaching en mediation niet hielpen, werd de specialist die er het laatst was bijgekomen vrijgesteld van werk. Kuin bevestigt dat de twee overgebleven specialisten een echtpaar vormen.

Spanningen op de afdeling

Volgens de Volkskrant maakte de bedrijfsarts al in oktober 2016 melding van de slechte verhoudingen binnen de vakgroep reumatologie. Afgelopen zomer schreef hij aan de top van het ziekenhuis dat hij "opnieuw medewerkers op het spreekuur heeft gehad die erg veel werkgerelateerde klachten ervaren vanwege spanningen op de afdeling".

Inmiddels heeft een verpleegkundig reumaconsulent het ziekenhuis met een vertrekregeling verlaten. Met de thuiszittende reumatoloog worden nog gesprekken gevoerd.

Kuin wil verder niet ingaan op de oorzaak van de problemen. "Het is altijd lastig om precies te bepalen waar de oorzaak ligt. We hebben met geen van de drie artsen afzonderlijk problemen. Blijkbaar is er iets mis in de chemie tussen de drie artsen." Het ziekenhuis wil een onafhankelijk onderzoek instellen naar het functioneren van de vakgroep reumatologie.

Extra pijnlijk

De situatie is extra pijnlijk omdat er weinig reumazorg is in Friesland en de Noordoostpolder. De wachttijden zijn langer dan de wettelijke vier weken. Bovendien neemt de Antonius Zorggroep, waaronder naast het ziekenhuis in Sneek ook een thuiszorgorganisatie valt, de zorg in de Noordoostpolder over van de failliete IJsselmeerziekenhuizen.

"Dat is ook de reden dat we er heel veel tijd en energie insteken. We zijn naarstig op zoek naar vervanging maar die is niet zo snel te vinden. We zijn nu in overleg met omliggende ziekenhuizen om te kijken of zij een deel van de pijn kunnen verzachten. De voortekenen zijn goed, maar je moet uitkijken dat je niet het ene gat met het andere gaat vullen", zegt Kuin.

Zeer triest

De bestuursvoorzitter kan nog niet zeggen hoelang de patiëntenstop in het Antonius Ziekenhuis nog gaat duren. Ook daarover is overleg met andere ziekenhuizen en de zorgverzekeraar.

ReumaNederland noemt de situatie bij het ziekenhuis in Sneek zeer triest. "Mensen met reuma zijn hier enorm de dupe van en hebben recht op een tijdige en goede behandeling in hun eigen regio." De organisatie vindt dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl