Mike van Duinen viert feest Pro shots
NOS Voetbal

PEC na spectaculaire slotfase langs FC Utrecht

PEC Zwolle heeft een zwaarbevochten zege op FC Utrecht geboekt dankzij drie goals in de laatste tien minuten. Daardoor boog het een 1-3 achterstand om in een 4-3 overwinning.

Simon Gustafson, die bijna een vrije doortocht kreeg, schoot Utrecht op 0-1. PEC schrok wakker en kwam op 1-1 door Vito van Crooy, die een voorzet van Younes Namli binnenkopte.

Utrecht had de regie na rust in handen en kwam op 1-2 door een kopbal van Timo Letschert. Die raakte het kwijt toen Urby Emanuelson na ingrijpen van de VAR voor een gestrekt been rood kreeg.

Toch schoot Jean-Christophe Bahebeck nog de 1-3 binnen voor Utrecht. Thomas Lam maakte het weer spannend, waarna de VAR een tackle van Nicolas Gavory op Kingsley Ehizibue met een strafschop bestrafte. Mike van Duinen faalde niet en na een counter werd hij ook matchwinner.

Rood

Na afloop van het duel kreeg Utrecht-middenvelder Riechedly Bazoer nog een rode kaart vanwege het duwen van de vierde man. Ook teammanager Marcel Mul kreeg in de slotfase nog een rode kaart. Dick Advocaat ontving een gele kaart.

FC Utrecht-trainer Dick Advocaat was na afloop allesbehalve blij. "Na de 3-1 hadden we het duel onder controle en zelfs met tien man moet je naar een overwinning spelen", aldus Advocaat.

De oefenmeester stoorde zich zichtbaar aan de cruciale beslissingen van scheidsrechter Björn Kuipers. "Emanuelson krijgt rood voor iets wat hij bij PEC gewoon door laat gaan. Sorry, maar dat is met twee maten meten."

Penalty

Ook over de penalty waar uiteindelijk de 3-3 uit voort komt is Advocaat niet te spreken. De tackle van Gavory op Ehizibue was op de grens van het zestienmetergebied. Kuipers floot aanvankelijk voor een vrije trap, maar hoorde van de VAR dat de overtreding toch binnen het strafschopgebied was.

"Iedereen zegt dat de overtreding buiten de zestien is en Kuipers gaat niet kijken", aldus Advocaat. "De VAR is gewoon willekeur van de heren in Zeist. Maar ik moet deze nederlaag niet wijten aan de scheidsrechters. Als je ziet hoe wij de doelpunten weggeven. Sorry hoor."

Dick Advocaat baalt na afloop Pro shots

Scheidsrechter Björn Kuipers was na afloop duidelijk en staat achter zijn beslissingen. "Bij de rode kaart van Emanuelson zie je duidelijk dat hij zijn noppen op de PEC-speler zet. Duidelijk rood", aldus de arbiter.

"Bij het penaltymoment hoorde ik van de VAR dat het erbinnen was. 100%, vertelde hij mij. Bij dit soort momenten hoef ik zelf niet te kijken omdat het om feiten gaat. Het is erbinnen of erbuiten. Nu ik de beelden zelf gezien heb, is het duidelijk erbinnen. Penalty dus."

Wedstrijdstatistieken

STER reclame