Cody Gakpo viert zijn doelpunt met Luuk de Jong
NOS Voetbal

PSV rekent simpel af met Fortuna Sittard, jubileumgoal De Jong

PSV heeft ook zijn elfde thuiswedstrijd dit seizoen in de eredivisie winnend afgesloten. Na een moeizaam begin versloeg de Eindhovense koploper Fortuna Sittard met flinke cijfers: 5-0.

Door de zege is het gat met achtervolger Ajax weer vijf punten. Luuk de Jong vierde zijn 100ste treffer voor PSV, dat een uur met een man meer speelde. De spits tekende uiteindelijk voor een hattrick.

Fortuna Sittard versterkte zich in de winterstop met vijf spelers. De Kroaat Andrija Balic (gehuurd van Udinese) was een van de nieuwelingen. De middenvelder hielp PSV zondagmiddag aan een droomstart.

Balic dacht voor zijn eigen strafschopgebied wel te kunnen pingelen, maar verloor de bal aan Gaston Pereiro. Zijn schot met links was geplaatst en raak: 1-0. Het leek de ideale start na acht minuten, maar de praktijk bewees anders.

Weinig gaatjes

PSV vond na de voorsprong amper nog een gaatje in de Limburgse defensie en als dat een keer lukte, bijvoorbeeld door Denzel Dumfries, stond Alexei Koselev zijn mannetje in het doel van Fortuna Sittard.

Na dik een halfuur werd het PSV nog eenvoudiger gemaakt. Clint Essers kreeg, na een onnodige handsbal, zijn tweede gele kaart en moest inrukken. Het fluitconcert van de tribunes na 45 minuten maakte daarna wel duidelijk dat PSV weinig goeds deed met het mannetje meer op het veld.

PSV miste duidelijk de creativiteit en snelheid van de geblesseerde aanvaller Hirving Lozano. Zijn vervanger Donyell Malen mocht voor de tweede keer dit seizoen in de basis beginnen, maar kon het verschil niet maken.

Trainer Mark van Bommel liet hem in de rust in de kleedkamer achter. Cody Gakpo kreeg zijn kans en zorgde voor de omslag aan Eindhovense kant.

100ste PSV-treffer Luuk de Jong

Eerst stelde de 19-jarige aanvaller in de 54ste minuut met een afgemeten voorzet topscorer Luuk de Jong in staat met een fraaie kopbal voor 2-0 en zijn 100ste treffer voor PSV te zorgen, een minuut later tekende Gakpo met een prachtig schot voor de 3-0. Het was zijn eerste treffer voor PSV. Daarmee was het duel wel gespeeld.

"Hier droom je van", glunderde Gakpo na afloop. "Mijn treffer was er een uit het boekje. Naar binnen en de bal in de lange hoek." De Jong complimenteerde Gakpo met zijn spel. "Een mooie voorzet, maar het was nog een lastig balletje. Ik moet de bal schampen en over de doelman tillen. Een mooi mijlpaal"', zei de topscorer van PSV.

Blessure Bergwijn

Fortuna Sittard leek klaar voor de sloop en kwam met tien man amper nog in de buurt van het PSV-doel. Angeliño verzuimde nog in goede positie om de score op te voeren, maar stelde even later De Jong wel in staat zijn tweede treffer van de middag te maken. In de slotfase volgde ook nog nummer drie van de spits; zijn achttiende competitietreffer van het seizoen: 5-0.

Vervelender voor PSV was het wegvallen van Steven Bergwijn. De aanvaller raakte na ruim een uur geblesseerd aan het rechterbeen en werd per brancard afgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl