Ongenaakbare Van der Poel verovert tweede wereldtitel veldrijden Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mathieu van der Poel is zondag voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden geworden. De 24-jarige Nederlander was in het Deense Bogense veruit de beste en bekroonde zo zijn sterke seizoen.

Van der Poel, de eerste Nederlandse man die voor de tweede keer de regenboogtrui grijpt, regeert de sport met ijzeren vuist. Hij won dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden waaraan hij deelnam en van de 28 crossen waar hij aan de start stond, pakte hij 26 keer de winst.

Maar op zijn tweede wereldtitel moest Van der Poel, in 2015 op 20-jarige leeftijd de jongste wereldkampioen ooit, lang wachten. De afgelopen drie jaar was hij ook topfavoriet, maar moest hij - al dan niet door pech - zijn meerdere erkennen in de Belg Wout van Aert, die in Denemarken het zilver greep. Het brons was voor Van Aerts landgenoot Toon Aerts.

De muur

Van der Poel bepaalde zondag de koers vanaf de start door een straf tempo te rijden. Hij had zijn landgenoten Lars van der Haar en Corné van Kessel mee, evenals Van Aert en Aerts, zijn grootste concurrenten.

In de derde ronde zette Van der Poel de aanval in op de muur, het moeilijkste gedeelte van de race. Aerts glipte uit zijn pedaal en Van der Haar bracht het tempo omlaag, waardoor zijn landgenoot een gat kon slaan. Alleen Van Aert kon bijsluiten bij Van der Poel.

Toen werd al duidelijk dat het een tweestrijd om de regenboogtrui zou worden. In de vijfde ronde zette Van der Poel de Belg opnieuw op de muur op achterstand. Van Aert glipte weg en de Nederlander spurtte ervandoor, waardoor Van der Poel na de zesde van in totaal twaalf ronden veertien seconden voorsprong had.

Halve minuut halverwege

Van der Poel bouwde in de tweede helft van de koers zijn voorsprong op Van Aert gestaag en ogenschijnlijk moeiteloos uit. Al feestvierend gaf hij in de slotronde een paar tellen toe en finishte uiteindelijk zestien seconden voor Van Aert. Naast Europees en Nederlands kampioen is Van der Poel nu ook wereldkampioen.

Achter de Nederlander en Van Aert hen stoefte Aerts halverwege de race weg bij onder anderen Van der Haar en Van Kessel. Hij haalde Van Aert kort voor het ingaan van de slotronde nog wel bij, maar gleed weg, zag Van Aert wegrijden en pakte het brons.

STER reclame